Peugeot e-208 in e-2008: Elektrika za manjšega in večjega

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.06.2021 05:00
Z električnima izvedenkama e-208 in e-2008 želi francoska tovarna povečati svoj delež (tudi) na slovenskem trgu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manjši od obeh električnih peugeotov zmore prevoziti na elektriko do 340 kilometrov dolgo pot. Foto: Janez KOVAČIČ
Janez Kovačič

Francoski Peugeot, sestavni del PSA, ta pa znotraj novega koncerna Stellantis (še FCA), pričakovano povečuje ponudbo elektrificiranih avtomobilov. Po priključnih izvedenkah je sedaj več pozornosti namenjene dvema električnima avtomobiloma, e-208 in e-2008.

Večji e-2008 je pri dosegu malenkost skromnejši, ponuja pa seveda več prostora. Foto: Janez KOVAČIČ
Janez Kovačič

Oba sta zgrajena na Stellantisovi osnovi CMP. Baterija je pri obeh nameščena v dno vozila, zato to nič ne krni prostora v notranjosti, zaradi nižjega težišča pa kvečjemu prinaša večjo stabilnost. V obeh je vgrajen enak pogonski sklop: elektromotor zmore 100 kW ali 136 konjskih moči, reduktor (menjalnik) ima eno samo prestavo, vodno hlajeni akumulator zmore kapaciteto 50 kWh, serijsko je zraven trifazni (DC) 11-kilovatni polnilnik, prav tako vodna črpalka, ki, tako tovarna, poveča doseg celo do 50 kilometrov. Manjši 208 zmore po tovarniških podatkih prevoziti do 340 kilometrov dolgo pot, večji, torej 2008, pa zaradi teže, višine in še česa 320 kilometrov. Prav je znova povedati: to so razdalje po normativu WLTP, v praksi je lahko seveda bistveno drugače. V najboljšem primeru oziroma na 100 kW-polnilniku (DC) se baterija enega in drugega do 80 odstotkov napolnita v dobre pol ure. Pomembno je tudi tole: električni sklop (baterija, elektromotor, polnilnik, kabli) ima osemletno tovarniško garancijo ali do 160 tisoč prevoženih kilometrov. Serijsko sodi zraven tudi električna polnilna postaja, ki jo ob pregledu ustreznosti domače električne napeljave namestijo strokovnjaki.

Janez Kovačič

V izvedbi active in v primeru Peugeot financiranja ter ob všteti državni subvenciji 4500 evrov je e-208 naprodaj za najmanj 23.990 evrov, medtem ko stane e-2008 v enaki opremski izvedbi in ob enakih pogojih najmanj 26.490 evrov.

Janez Kovačič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta