Po Dieselgatu tudi Peugeot obtožili prevare

Janez Kovačič
17.06.2021 05:00
Preiskava podjetja se nanaša na prodajo dizelskih vozil v Franciji med letoma 2009 in 2015.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Medtem ko je moral nemški koncern Volkswagen zaradi razvpite afere Dieselgate, kjer je s posebno opremo pri dizelsko gnanih avtomobilih na nedovoljen način znižal izpuste, doslej plačati že 32 milijard evrov kazni, pa na dan prihaja vedno več preiskav, ki dokazujejo, da je bil VW zgolj delček mozaika v prevari. Tako je francosko sodišče tudi znamko Peugeot s kazenskim pregonom obtožilo podobne prevare.

Preiskava podjetja, ki je del koncerna Stellantis, se nanaša na prodajo dizelskih vozil v Franciji med letoma 2009 in 2015. Medtem ko v Stellantisu zagotavljajo, da so izpolnjevali vse zahteve, pa je tamkajšnje sodišče v isti zadevi na zagovor pozvalo še predstavnike znamk Citroën in FCA (Fiat Chrysler Automobiles), ki sta prav tako del istega krovnega koncerna. Podobnih obtožb pa se otepa tudi tekmec Renault, saj je preiskava iz leta 2019 pokazala, da so izpusti njihovih dizelskih avtomobilov močno presegali zakonske vrednosti. Te naj bi bile med vsakdanjo vožnjo celo do desetkrat višje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta