(PREDSTAVLJAMO) Citroën C5X: Udobje leteče preproge

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.05.2021 05:00
Tako ob vsem drugem francoska tovarna predstavlja svoje novo veliko vozilo, ki se na trge pripelje v drugi polovici leta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oblikovno je C5X kar drugačen, tudi samosvoj, združeval naj bi podobo in tudi značilnosti kar treh avtomobilov.
Citroën

Veliki citroëni so nekdaj pisali zanimivo, izvirno avtomobilsko zgodovino. Vnema je vsaj zadnje desetletje precej popustila. S C5X pa so Francozi morda dobili avtomobil, ki bi lahko bil državniški, tako rekoč predsedniški. Kot nekoč DS 19 in nekaj kasneje DS 21 presidentielle.

Znotraj naj bi navduševali predvsem udobni sedeži in posledično udobna vožnja, nekdaj tako značilna za majhne, predvsem pa večje citroëne.
Citroën

Francoska tovarna, sicer sestavni del koncerna PSA, ta pa je del novega koncerna Stellantis, predstavlja C5X kot kombinacijo treh avtomobilov: karavana, petvratne kombilimuzine in športnega terenca. Črkovna in številčna oznaka je morda nenavadna, ampak če bi bila bolj logična CX5, je treba povedati, da je ta že v Mazdinem modelskem portfelju. V dolžino se bo novi citroën, ki se na trge pripelje v drugi polovici leta in ga bo mogoče tudi s sprednje strani prepoznati po svetlobnem izrazu v obliki črke V, potegnil do 4,8 metra, kar pomeni, da bo najdaljši avtomobil v ponudbi te galske tovarne. Ali bo dovolj, da bo dobil prostor na vladnih Elizejskih poljanah, je še nejasno.

Ob bencinsko gnanih izvedenkah bo na voljo tudi priključni hibrid z električnim dosegom okoli 50 kilometrov. Nič ni znanega o dizlu.
Citroën

C5X je narejen v znani tradiciji citroënov: z aktivnim vzmetenjem CAC (Citroën Advanced Comfort) bo potnikom ponujal udobje oziroma razkošje vožnje na leteči preprogi, pravijo v tovarni. Prav mehko, nalezljivo udobje je bila (tudi) posebnost nekdanjih avtomobilov te francoske avtomobilske hiše. Vzmetenje CAC bodo kombinirali z udobnimi sedeži, kar je še ena značilnost teh francoskih avtomobilov. Ob 278-centimetrski medosni razdalji naj bi bilo dovolj prostora na zadnjih sedežih (zadnji del vabi k počitku in sprostitvi, se je zapisalo tovarni), medtem ko bo mogoče prtljažnik z osnovnih 545 litrov povečati na razkošnih 1640 litrov. V notranjosti je opazen zgoraj in spodaj prirezan volan, zajeten sredinski del zaseda dvanajstpalčni multifunkcijski zaslon, ki je dobil povsem nov komunikacijski vmesnik, ki je v bistvu tablica. Čeprav ni (še) podatka, koliko je C5X oddaljen od tal, je precej očitno, da tisto o spogledovanju s športnimi terenci ni zgolj marketinška obljuba.

V zadku bo prtljažnik, ki ga bo mogoče z dokaj zajetnih 545 litrov povečati na dovolj razkošnih 1640 litrov.
Citroën

Čeprav na virtualni predstavitvi ni bilo jasnega odgovora na vprašanje, ali bo novi veliki citroën tudi električno (baterijsko gnan), je zdaj jasno, da bo na voljo kot priključni hibrid (PHEV). Ta bo zmogel 225 konjskih moči, obljubljajo 50 kilometrov dosega zgolj na elektriko ter najvišjo hitrost v tem režimu 135 kilometrov na uro. Zraven bodo še bencinski motorji, o dizlu ni bilo besede. Sicer pa pravijo, da je C5X DNK Citroëna …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta