(TEST) C5 aircross je prvi Citroënov priključni hibrid. Je produkt oziroma posledica zaostrenih okoljskih zahtev

Janez Kovačič
22.03.2021 05:00
Priključni hibridi, takšen je tudi C5 aircross, so vmesni korak do električnih avtomobilov, a če se hočeš voziti predvsem na elektriko, kar je smiselno, je nujna polnilnica doma ali za prvim vogalom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navzven se priključni hibrid od drugih izvedenk minimalno razlikuje. Oblika je konvencionalna, citroëni zadnjih časov so v tem pogledu bistveno izvirnejši Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Tehnologija priključnega hibrida je znana: bencinskemu motorju je v pomoč elektromotor, ki moč dobiva iz litij-ionske baterije. V primerjavi s "klasičnim" hibridom jo je mogoče polniti ne le z rekuperacijo, pač pa tudi preko polnilnega kabla. Baterija seveda doda nekaj teže, zato je C5 aircross kilogramsko kar zajeten. Toda moči je veliko, zato je lahko tale citroën, oblikovno zelo konvencionalen, prepričljivo hiter, končna hitrost pa spoštljivo visoka. Velja tudi za pospeševanje. In vendar: med ostrejšo vožnjo vsaj malenkostno pokimava, se tudi nagiba, kar je pri večini športnih terencev, še posebno tako visokih, kot je C5 aircross, znano in pričakovano. In doseg na elektriko?

Udobje sedežev je citroënovsko nalezljivo, armaturna plošča je povsem digitalizirana, ostaja le klasičen gumb za uravnavanje radijskega sprejemnika. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Tovarna obljublja približno 55 kilometrov, kar je – ne le pri tem avtomobilu – bolj ali manj teoretična napoved. Zgolj na elektriko zmore avto kar visokih 135 km/h, toda pri takšnih pospeških oziroma hitrosti se doseg zgolj na elektriko bliskovito krči. V hibridnem načinu vožnje, ki je primeren oziroma možen predvsem med mestno vožnjo, električni kilometri kar trajajo, povprečna poraba je solidna (okoli 4,5 litra), ko in če gre zgolj na bencin pa težko ostane pod devetimi litri. Polnjenje baterije je pomembna "postavka" pri odločitvi za takšen avto: za nekaj manj kot 40 kilometrov se je baterija na 43 kW v polnilnici napolnila v 1,45 ure, pri domači vtičnici (16-amperska varovalka) pa bi se napolnila v nekaj manj kot osmih urah.

Prtljažnik je na račun baterije izgubil nekaj volumna, ugaja, ker so priključnemu kablu namenili poseben prostor. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Sklep je torej enostaven: če je polnilnica doma oziroma zelo pri roki, je priključni hibrid smiseln, sicer pa ... Tudi zato v nekaterih državah EU ugotavljajo, da se lastniki priključnih hibridov na elektriko vozijo malo oziroma vzamejo subvencijo (če je), potem pa kakor kdo.

Vinko Kernc

Ker nič ni zastonj, je pomembna končna cena. Ta je kar visoka, pri čemer je C5 aircross v tej varianti od najdražje bencinske izvedenke dražji za skoraj 13 tisoč evrov, od najdražje dizelske različice pa vsaj deset tisoč evrov. In ker slovenska država priključnim hibridom že kar nekaj časa ne nameni niti centa spodbude, je premislek toliko bolj utemeljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta