(FOTO) Drugačnost malo drugače: Novi C4 sodi v zelo tekmovalen spodnji srednji avtomobilski razred

Vinko Kernc
07.02.2021 05:00
Citroën C4 na našem trgu stane najmanj 18.150 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroën C4: kupe, kombilimuzina in križanec v enem. Vsaj v ponudbi evropskih proizvajalcev nekaj posebnega (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Po dveh letih odsotnosti, ko ga je na neki način nadomeščal C4 cactus, se zdaj C4 vrača v obliki tretje generacije. Spodnji srednji razred, kjer ta hip prednjačijo golf, megane in corolla, na našem trgu dosega slabih 20 odstotkov prodaje vseh vozil, pri tem pa je slaba polovica tega segmenta že rezervirana za športne terence.

Med novosti sodi tudi povezava C4 s pametnim telefonom (eSIM), s katero je mogoče tudi na daljavo upravljati nekatere funkcije vozila. (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Morda bi pri C4 kazalo začeti nekoliko drugače; pri Citroënu namreč, med drugim, izpostavljajo njegovo višino: pravijo, da je najmanjša razdalja od tal 156 milimetrov, višina oči voznika od tal pa 1,22 metra. Številke jasno kažejo, da je s tem znatno drugačen od prej naštetih tekmecev, saj s temi merami že sili v razred športnih terencev ali vsaj križancev. To, na drugi strani, počne tudi z videzom zunanjosti: krog in krog je obdan z motno črno zaščitno plastiko, ki je tudi značilna za cestne terence.

Pri videzu opozarjajo še na nov svetlobni podpis (zvrnjena črka V), na velika kolesa (18 palcev), na dovršeno aerodinamiko (tudi spojler, ki deli zadnjo šipo!) in na sedem zvečine živahnih barv karoserije. Te je mogoče dopolniti s petimi paketi barvnih dekoracij, kar nanese skupaj 31 kombinacij.

Vinko Kernc

V notranjosti je precej drugače, kot smo bili do sedaj pri citroënih vajeni. A beseda ne gre na račun šestih barvnih kombinacij (ki pa so manj živahne kot za zunanjost), pač pa o popolni digitalizaciji kokpita (k sreči pa so vrnili nekaj mehanskih gumbov!), pri čemer gre tudi za spremenjeno grafiko (digitalnih) merilnikov in infozabavnega sistema, in o videzu armaturne plošče, na katerem ni mogoče spregledati nekaj izrazitih poševnih potez. Tudi volanski obroč je nekoliko drugačen, sedeži, ki so menda naravnani predvsem na udobje, pa se zdijo logična evolucija tistih iz C4 cactusa.

Še nekaj časa bomo verjetno naleteli na izraz advanced comfort (napredno udobje), kamor med drugim in poleg že omenjenih sedežev uvrščajo širok nabor stvari, ki se neposredno ali posredno dotikajo udobja v vožnji - od progresivnih hidravličnih omejevalnikov navpičnega giba koles in podvozja v celem pa do akustike (torej tihe notranjosti), preprostosti uporabe, odlagalnih mest (kar 16 jih je lahko), svetlobe v kokpitu in notranje prostornosti.

Vinko Kernc

V isti koš sodi tudi povezljivost, kamor štejejo desetpalčni osrednji zaslon, navigacijsko napravo, povezano kamero na vrhu prednje šipe, povezovanje s pametnimi telefoni, nosilec za tablico in predal zanjo pred sovoznikom ter induktivno polnjenje telefona. Po navadi pri tem spomnimo še na asistenčne sisteme: C4 jih ima lahko 20, vključno s sistemom za stabilnost prikolice.

Vinko Kernc

Na kratko še o merah: C4 je dolg 4,4 metra, širok 1,8 in visok 1,5, steklenih površin na njem je lahko kar 4,35 kvadratnega metra, prostor za kolena štejejo med razredno rekordne in v prtljažniku je od 380 do 1250 litrov prostora.

Ponudba motorjev obsega 1,2-litrski bencinski puretech (74, 96 ali 114 kW), 1,5-litrski dizelski bluehdi (81 ali 96 kW) in električni ë (100 kW). Slednji zmore 260 njutonmetrov navora, litij-ionska pogonska baterija z osemletno garancijo pa zadošča za 350 kilometrov vožnje (WLTP). Polni se lahko na domači vtičnici (15-24 ur), domači polnilni postaji (5-7,5 ure) ali na javni polnilnici moči do 100 kilovatov (pol ure).

Vinko Kernc

Upoštevaje motorje, menjalnike (ročni ali samodejni) in štiri pakete opreme je v ceniku 20 različic, od tega štiri električne. Te se začno pri 35.450 evrih (brez upoštevane subvencije 4500 evrov), sicer pa je najcenejši C4 1.2 puretech 100 feel (18.150 evrov). Najcenejši dizel stane 20.050 evrov, je pa pri cenah treba spomniti, da pri tej znamki ponujajo številne posebne ponudbe, ki ceno nekoliko znižajo. Na našem trgu naj bi letos prodali kakih 530 C4, od tega vsaj 80 električno gnanih.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta