(PREDSTAVLJAMO) Volkswagen ID.4: Zgolj električen in ogljično nevtralen

Janez Kovačič Janez Kovačič
19.10.2020 05:00

Nemški koncern predstavlja ID.4, prvi povsem električno gnani kompaktni športni terenec, ki bo pri nas naprodaj v začetku prihodnjega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi in prvi Volkswagnov športni terenec, ki ga bo poganjala zgolj elektrika, je postavljen na osnovo, ki bo zanesljivo v uporabi tudi v drugih tovarnah in električnih avtomobilih tega nemškega koncerna.
Volkswagen

Rojstvo, ta hip še virtualno, Volkswagovega prvega kompaktnega športnega terenca, ki ga poganja zgolj elektrika, v sedanjih okoliščinah ni posebno presenečenje. ID.4 uresničuje bolj ali manj znano strategijo največje avtomobilske korporacije na zemeljski obli (ali ene največjih), ki temelji (tudi) na električni avtomobilski prihodnosti.

Notranjost z armaturo vred deluje sodobno in hkrati precej minimalistično, vendar nič siromašno. Na voljo bo glasovno upravljanje Hello ID, vprašanje je, ali tudi v slovenščini.
Volkswagen

ID.4 je postavljen na koncernsko modularno platformo (osnovo), narejeno posebej in zgolj za električne avtomobile. To, da se je tovarna odločila za t. i. kompaktni razred športnih terencev (ID.4 v dolžino meri 458 centimetrov), je seveda razumljivo, saj gre za tisti tržni segment med športnimi terenci (SUV), ki tako rekoč na vseh trgih že nekaj časa kaže stalno in visoko rast. Ob vsem drugem bo tudi globalen avtomobil, saj ne bo naprodaj zgolj v Evropi, pač pa tudi na Kitajskem in nekaj kasneje v ZDA, torej dveh še vedno največjih avtomobilskih okoljih.

Prtljažnik je spodobno velik, saj bo ponujal od najmanj 543 do največ 1575 litrov volumna.
Volkswagen

ID.4 se lahko pohvali z zelo ugodnim količnikom zračnega upora (0,28), kar je pri električnih avtomobilih še toliko bolj pomembno. Kot smo skoraj že vajeni, se električni avtomobili zaradi konstrukcijskih značilnosti dokazujejo z notranjo prostornostjo – ta je očitna že pri ID.3, ki sedaj počasi prihaja tudi na slovenski trg – in za povrh s prostornimi prtljažniki. Pri ID.4 ta ponuja od najmanj 543 do največ 1575 litrov volumna, kar je pri tej dolžini vsekakor radodarno.

Baterija je nameščena v dno vozila in omogoča kar nizko težišče, elektromotor je na zadnji osi.
Volkswagen

Notranjost oziroma armatura delujeta po eni strani moderno, po drugi pa precej minimalistično, vendar nič siromašno. Stikala in tipke so se poslovili, upravljanje avtomobila sloni na dveh zaslonih, pri čemer večji meri 12 palcev, oziroma na glasovnem upravljanju Hello ID. Pod vetrobranskim steklom je nameščen ozek svetlobni pas, preko navigacijskega sistema Discover Pro so ali bodo na voljo spletne storitve v okviru sistema We Connect Start. Razumljivo je, da bo zraven vrsta asistenčnih sistemov, pri čemer bo marsikaj odvisno od opremskega paketa.

Pogonski sistem bo za začetek zgolj en sam. Baterija, ki je nameščena v dnu vozila, omogoča nizko težišče (oddaljenost od tal je terenskih 21 centimetrov) in bo imela kapaciteto 77 kWh. To naj bi po kriterijih merilnega protokola WLTP, ki začne veljati prvi dan prihodnjega leta, zadoščalo za doseg 520 kilometrov. Elektromotor je nameščen na zadnji osi in razvije 150 kW/204 KM. Po tovarniških podatkih naj bi ID.4 do 100 km/h pospešil v 8,5 sekunde, najvišja hitrost bo okoli 160 km/h. In prav tako bistveno: na hitri polnilni postaji na enosmerni tok (DC) naj bi se baterija v zgolj pol ure napolnila za doseg do 320 kilometrov. Ob tem VW sporoča, da bo ID.4 avto, ki bo izdelan z nevtralno bilanco CO2.

Kolesna platišča so prilagojena električnemu avtomobilu in vožnji, na voljo bodo tudi v velikosti 21 palcev.
Volkswagen

Pri nas bo avto na trgu v začetku prihodnjega leta, cene še niso znane, v Nemčiji pa bo izvedenka 1st edition na voljo za dobrih 48 tisoč evrov.

Volkswagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta