(PREDSTAVLJAMO) Sloviti mustang bo prihodnje leto evropskim kupcem na voljo v dveh novih izvedenkah

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.11.2020 05:00

Ne bi si mogla biti bolj enaka ali vsaj podobna in hkrati različna. Fordov mustang je najbolj in najprej legenda na oni strani Atlantika, a ima navdušeno publiko tudi na evropskih tleh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mach-e GT bo obarvan v unikatne barve, med katerimi sta tudi grabber modra in cyber oranžna. Imel bo 20-palčna platišča, rdeče zavorne čeljusti in prilagodljivo vzmetenje Magneride.
Ford

Prav tej namenja ameriška avtomobilska hiša dve izvedenki mustanga: električnega mach-e GT in bencinskega mach 1. S prvim orje še precej nedotaknjeno evropsko ledino športne avtomobilske elektrifikacije, z drugim se hoče še bolj zapisati v srce tistim, ki (še vedno) prisegajo na športno bencinsko klasiko v najbolj žlahtnem pomenu.

Tudi bencinsko gnani mach 1 bo na voljo v unikatnih barvah iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, s črtami na motornem pokrovu in bokih, vsak mach 1 pa bo oštevilčen s posebno okrasno oziroma indentifikacijsko ploščico.
Ford

Mustang mach-e GT se bo prihodnje leto, ko bo stekla njegova prodaja, pridružil ta hip še precej skromni ponudbi električnih športnih avtomobilov. Njegovo pogonsko srce je pogonski sklop z dvema elektromotorjema s skupno močjo 312 kW/465 KM in kar 830 Nm navora ter pogonom na vsa štiri kolesa. Čeprav se zdi najvišja hitrost razmeroma skromna - 200 km/h -, se v najbolj običajni, tako rekoč osnovni izvedbi do 100 km/h pripelje v dirkaško kratkih 5,1 sekunde.

Mustang mach-e GT
Ford

To je primerljivo s teslo Y, medtem ko je predvideni doseg po protokolu WLTP okoli 540 kilometrov. V izvedbi z baterijo s podaljšanim dosegom in zgolj prenosom moči na zadnji kolesi pa naj bi mach-e zmogel prevoziti celo 610 kilometrov dolgo pot; na polnilni postaji ionity (tudi pri nas) z močjo 150 kW naj bi se baterija v zgolj desetih minutah napolnila za okoli 119 kilometrov dolgo vožnjo.Na drugem koncu se bo drugačnemu okusu in zahtevam poskušal približati mustang mach 1. Pri Fordu pravijo, da bo to najzmogljivejši mustang, ki so ga kadar koli ponudili evropskim kupcem.

Mustang mach 1
Ford

Avto bo poganjal znani petlitrski bencinski osemvaljnik, ki bo zmogel skoraj natanko toliko kot njegov zgoraj opisani električni mach-e GT. Na voljo bo 308 kW/460 KM (529 Nm navora), pri čemer si bo mogoče omisliti bodisi ročni šeststopenjski tremec menjalnik bodisi desetstopenjsko avtomatiko. Ne glede na menjalnik ima ta mustang ob številnih tehničnih posebnostih marsikaj, kar potrjuje predvsem njegov izrazito dirkaški značaj: na zadnji osi je ob serijskem diferencialu dodaten hladilni sistem, dodaten je tudi hladilnik motornega olja, pa zadnji difuzor, ki je enak kot pri ameriški varianti mustanga shelby GT 500, in povrhu še športni izpušni sistem z aktivnim ventilom za ustrezen zvok. In tovarna kljub vsemu ni razkrila številk o končni hitrosti, pospešku, pa tudi o porabi ne …

Mustang mach 1
Ford

Cene? Ta hip še brez odgovora, a vsaj v Nemčiji vedo, koliko naj bi stal električni mustang - okoli 46.900 evrov!

Mustang mach-e GT
Ford
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta