(PREDSTAVLJAMO) Romunska tovarna se je lotila prenove dveh izvedenk sandera

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.10.2020 05:00

Zdi se, kot da gre romunska Dacia, sicer pod lastniškim in tehnološkim pokrivalom francoskega Renaulta, po poti češke Škode – v skoraj vseh pogledih zgolj naprej in navzgor, torej na bolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandero stepway in sandero se v nekoliko prenovljeni podobi na slovenski trg pripeljeta januarja prihodnje leto.
Tovarna

Ko se ti enkrat posreči prodreti na vendarle zahtevnejše zahodnoevropske trge, je pot nedvomno prava. Sicer pa drži – romunska hiša je vse uspešnejša tudi na slovenskem avtomobilskem prostoru.

Kot pravijo, so se bolj temeljito lotili prenove notranjosti, pri čemer so precej pozornosti namenili (tudi) voznikovemu sedežu. Armatura po svoje ostaja klasična in tudi nekoliko digitalizirana, vendar v precej omejenem obsegu.
Tovarna

Tokratna prenova dveh pomembnih avtomobilov – sandera in sandera stepway, ki je navzven videti bolj terensko-športno – ni posegla v dimenzije teh dveh izvedenk, ampak gre bolj za nekakšne evolutivne spremembe. Obe izvedenki sta postavljeni na konstrukcijsko osnovno CMF, kar ob vsem drugem omogoča boljšo zaščito tudi s šestimi serijsko vgrajenimi varnostnimi zračnimi blazinami. Pri sanderu je vetrobransko steklo bolj položno, streha je nekaj nižja, hkrati je ostal odmik trebuha avtomobila od tal enak, so pa koloteki nekaj širši. Tako je avto videti nižji in bolj čvrst.

Notranja prostornost skupaj s prostornostjo sedenja zadaj naj bi bila nekaj izdatnejša kot prej.
Tovarna

Sandero stepway se ob sandera loči po kar številnih dodatkih. Nekatere karoserijska poteze in dodatki dokazujejo spogledovanje s tistim, kar v tem pogledu ponujajo športni terenci – pri Dacii je to sicer zelo uspešni duster – kar pomeni, da je odmik od tal večji kot pri sanderu, da so opazne plastične obrobe blatnikov pa plastična difuzorja spredaj in zadaj. Gotovo je dobrodošla novost ta, da se strešna nosilca pri stepwayu spremenita v strešni prtljažnik, pri čemer je to sestavni del serijske opreme. Tudi sedaj prednje in zadnje luči poskrbijo za nočno in siceršnjo prepoznavnost s svetlobnim odtisom v obliki črke Y pri sanderu in tudi stepwayu.

Pri stepwayu se prtljažna nosilca spremenita v strešni prtljažnik, pri čemer je to na seznamu serijske opreme.
Tovarna

Bolj opazna je sprememba notranjosti oziroma armature pri obeh izvedenkah. Novi so materiali, izboljšana je ergonomija, drugačen in z več možnostmi nastavitve je tudi voznikov sedež. Media control je sistem, ki omogoča upravljanje radijskega sprejemnika, telefona in navigacije neposredno na pametnem telefonu, ki je nameščen na poseben nosilec na vrhu armature. Digitalizacija še ni dobila absolutne domovinske pravice v sanderu in sanderu stepway, kar je po svoje razumljivo, saj pretežno računa na v tem pogledu manj zahtevne kupce. Pri motorjih ni revolucije: zgolj bencinsko gnani agregati pa kombinacija motorja, ki gre na utekočinjen naftni plin in bencin (ECO-G), na voljo bo tudi brezstopenjski menjalnik CVT. Kot kaže, bosta obe izvedenki sandera pri nas na voljo januarja prihodnje leto, ko bodo seveda znane tudi cene.

Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta