(PREDSTAVLJAMO) Južnokorejski Hyundai z bayonom kmalu tudi pri nas

Janez Kovačič
25.03.2021 05:00
Bayon je mali športni terenec/križanec, ki bo še povečal konkurenčni boj v tem avtomobilskem razredu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi razred manjših športnih terencev/križancev se silovito polni, zato bo imel bayon ostro konkurenco. To, da je dobil evropsko ime, kaže na izrazito usmerjenost na evropski trg.
Tovarna

Letos se avtomobilski trgi šele ogrevajo, a je že ta hip jasno, v katero smer. Športni terenci (suv) vseh vrst, dimenzij in razredov so v nizkem tržnem startu. Tako kot lani in že nekaj let, tudi pri nas. Bayon, manjši športni terenec/križanec B-segmenta, ki se bo na večini evropskih trgov pojavil maja oziroma spomladi, je Hyundaiev odgovor na res nenasitno lakoto po tovrstnih avtomobilih. Zdi se nekako tako, kot da imajo tovarne v svojih načrtih zgolj ali predvsem suve.

Armaturne plošče sodobnih avtomobilov in tudi bayona so vse bolj podobne letalskemu kokpitu. Upajmo, da so pri tem malem športnem terencu ohranili vsaj kakšno klasično stikalo ali gumb.
Tovarna

Bayon je seveda narejen z očitno mislijo na evropski avtomobilski trg in kupce, saj je ime dobil po prestolnici francoske Baskije. Dimenzijsko je tudi v svojem razredu med manjšimi oziroma po tej strani skromnejšimi: v dolžino ga je za 418 centimetrov, z manj kot 150 centimetri višine pa dokazuje za sedanje čase kar precej značilen nižji karoserijsko-kupejevski kroj zadka. Medosne razdalje, ki odreja notranjo prostornost oziroma udobnost sedenja zlasti na zadnjih sedežih, je 258 centimetrov in tovarni se ob predstavitvi zapiše, da bo bayon ponujal "izjemno veliko prostora za noge in s tem udobno vožnjo". Bomo videli. Ampak vsaj nečesa ne smeš prezreti: od tal je hyundai oddaljen zelo spodobnih 183 milimetrov, kar je več, kot ponuja velika večina konkurentov.

Zadaj bo dovolj prostora za dva, tretji bo, kar ni nič novega, precej na slabšem.
Tovarna

Armaturna plošča je ob sedanji digitalizaciji vse bolj kot letalski kokpit. Ambientalna LED-osvetlitev je velika moda, zato so jo namestili v predel nog pa v osrednji tunel, na kljuke vrat in podobno. Pred voznikom je vrsta digitalnih merilnikov združena v enoten zaslon, multifunkcijski zaslon se boči sredi armature in je nekoliko zasukan k vozniku (vsaj zdi se tako) in v velikosti 10,2 ali osem palcev. Klasični gumbi oziroma stikala izgubljajo domovinsko pravico; upati je, da so Korejci ohranili vsaj tiste, ki jih je smiselno ali nujno imeti vsak hip na dosegu roke (klimatska naprava, radijski sprejemnik in še kaj). Notranjost si bo mogoče omisliti v treh barvah, kdor bo hotel, bo imel na voljo tudi zvočni sistem Bose.

Tovarna

Količina serijsko vgrajenih asistenčnih sistemov bo odvisna od opremskega paketa, je pa jasno, da je ali bo nabor pester. Ob bolj običajnih ali znanih kaže omeniti tistega, ki bo na cestah oziroma avtocestah samodejno prilagajal hitrost vožnje glede na prometno signalizacijo (smart cruise control), pa onega, ki bo voznika, ki bo zapuščal vozilo, opozoril, da so na zadnjih sedežih morda otroci, kakšna domača žival in podobno.

Tovarna

Brez blage hibridne, v tem primeru 48-voltne tehnologije ne gre; ta bo na voljo pri enolitrskem motorju T-GDi z močjo 100 ali 120 "konjev", ki ju bo mogoče kombinirati bodisi s 6-stopenjskim ročnim bodisi s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Na voljo bo tudi 1,2-litrski agregat MPi, ki bo zmogel 84 "konjev", dodan pa bo 5-stopenjski ročni menjalnik. Dizel? Tudi pri Korejcih vse bolj nesmiselno vprašanje.

Bayon, ta francosko-baskijski mali športni terenec, se bo pri nas pojavil maja. In do tedaj je mogoče o cenah zgolj ugibati.

bayon, suv (foto: Tovarna)
Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta