(PREDSTAVLJAMO) Iz Južne Koreje prihaja nov model nove Hyundaieve podznamke za izključno električna vozila

Vinko Kernc
08.03.2021 05:00
Ioniq 5 je 4,64 metra dolga kombilimuzina, ki naj bi ponujala prostora kot za razred večji avtomobili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai ioniq 5 lahko vleče prikolico – in to do kar 1600 kg težko.
Hyundai

Zgrajen je na povsem novi platformi z dolgim medosjem (3 metre) in z možnostjo zadnjega ali štirikolesnega pogona. Čezenj je poveznjena karoserija zelo samosvojega videza – preproste oblike in nekaj ravnih potez pod različnimi koti. Svetla notranjost je skoraj futuristična – s tankimi sedeži, s pomično konzolo med njima, z ekološkimi materiali in z dvema zaslonoma (12 palcev) eden ob drugem.

Notranjost precej spominja na teslo, a ima vendarle k sreči nekaj gumbov. 
Hyundai

Ioniq 5 ima lahko dve zmogljivosti motorjev in baterij (125 kW in 58 kWh ali 160 kW in 72,6 kWh), motor pa je lahko le zadaj ali zadaj in spredaj. Možne so vse štiri kombinacije, pri čemer izstopata najzmogljivejša (skupno 225 kW in le 5,2 sekundi z mesta do 100) in tista z največjim dosegom (2WD, 72,6 kWh) do 480 kilometrov po WLTP. Novost je tudi polnjenje, ki omogoča priklop celo na 800-voltno polnilnico (350 kW), na kateri do 80 odstotkov napolni v le 18 minutah, ioniq 5 pa lahko služi tudi za polnjenje električnih skirojev in podobno. Pri nas naj bi bil naprodaj že letos, a cena še ni znana. V Veliki Britaniji bo, za občutek, stal od 52 tisoč evrov.

Hyundai
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta