Prodaja avtomobilov: Januar je bil katastrofalen

Janez Kovačič
26.02.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Poročanje o prodaji avtomobilov v Evropski uniji (EU) v zadnjih mesecih oziroma letu ni nekaj, kar bi razveseljevalo. Velja tudi za letošnji januar. Posel z avtomobili je bil namreč v prvem letošnjem mesecu manjši za 24 odstotkov. To je bil po poročanju evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov Acea četrti najskromnejši mesec v zadnjih trinajstih mesecih.

Prodanih je bilo 726 tisoč avtomobilov, pri čemer je bilo stanje na nekaterih največjih evropskih trgih katastrofalno. Tako se je prodaja v Španiji zmanjšala za 51,5 odstotka, kar je bil nasploh največji padec med državami EU, občutno je padla tudi Nemčija (minus 31,1 odstotka), v Italiji je bilo januarja kupcev za 14 odstotkov manj ipd. Med članicami EU je pozitiven rezultat zabeležila le Švedska, kjer se je prodaja januarja povečala za visokih 22,5 odstotka, pri čemer bi bilo zanimivo vedeti, kaj se je januarja dogajalo tam na visokem severu.

Prodaja v Sloveniji se je zmanjšala za 29,3 odstotka, kar pomeni, da je bila nad evropskim povprečnim padcem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta