Prodaja avtomobilov: Tesla 3 je slovenski prvak

Janez Kovačič
12.03.2021 05:00
Februarska prodaja je bila znova v negativnem, gre pa letos kar presenetljivo dobro v promet električna tesla 3.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Električni baterijski avtomobil Tesla 3 je v zadnjih dveh mesecih obvladoval vrh slovenske prodaje v tem razredu.
Tesla

Tudi februarska prodaja osebnih avtomobilov na slovenskem trgu je v znamenju občutnega padca, hkrati pa se nadaljuje lanski trend, saj je bil tudi januar v negativnem. To ni nobeno presenečenje, je pa presenetljivo vsaj to, da je bil letos najbolje prodajani električni baterijski avtomobil tesla 3.

Februarja je slovenska prodaja padla za 12,9 odstotka, prodanih je bilo vsega 4833 avtomobilov. Na letni ravni je padec precej globlji, saj je bilo v letošnjih dveh mesecih kupcev za 21,6 odstotka manj kot v primerljivem lanskem času. Slaba tolažba je, da se prodaja upogiba navzdol tudi na večini evropskih trgov, in utegne se zgoditi, da bo letošnje polletje podobno lanskemu, ki je bilo zlasti marca in aprila katastrofalno. Vrh februarske prodaje so obvladovala tri imena, in sicer Volkswagen (792 vozil), Škoda (622) in Renault, ki je prodal 570 avtomobilov.

Na lestvici najbolje prodajanih avtomobilov ni velikih sprememb. Povsem zgoraj je renault clio (209 vozil), je pa opazen lep dosežek Dacijinega dusterja (153 vozil), vsekakor gredo dobro v promet tudi renault captur in športni terenci nasploh. Je pa precej presenetljivo dogajanje v razredu električnih baterijskih avtomobilov (EBA). Skupaj jih je bilo prodano 110, kar je veliko bolje kot januarja (58). Februarja je sicer šel najbolj v promet renault zoe (23 vozil), a je tesla 3 komaj kaj zaostal (22). Če pa seštejemo prodajo v obeh letošnjih mesecih, je ta ameriški avtomobil vendarle pred francoskim tekmecem (39:27), pri čemer je vsaj omembe vredno, da je tesla 3 občutno dražji od renaulta zoe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta