Kdo v Evropski uniji vozi najstarejše avtomobile in kdo najmlajše? In kako je v Sloveniji?

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.03.2021 05:00
Namesto nekdanje železne zavese sedaj članice Evropske unije opazno loči povprečna starost osebnih in tudi vseh drugih motornih vozil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski vozni park osebnih avtomobilov je glede na starost malenkost nad evropskim povprečjem, po številu osebnih vozil na tisoč prebivalcev pa smo pred vsemi sosedami.
Večer

Evropska unija v svetovnem merilu velja za eno najbolj razvitij območij, pri čemer je jasno, da so notranje razlike velike, včasih prevelike. To velja tudi tedaj, ko gre za motorna vozila različnih vrst. Še zlasti so v tem pogledu ilustrativne številke o povprečni starosti določenega voznega parka, gotovo tudi statistika o številu osebnih avtomobilov na število prebivalcev. Če so bile še pred desetletjem ta razmerja eden poglavitnih kazalcev (ne)razvitosti, je danes morda malenkost drugače.

Leta 2019 je bilo v EU 242,7 milijona osebnih vozil. To je bilo za 1,8 odstotka več kot leto prej, podatki za lani seveda še ne morejo biti znani oziroma zbrani. Največjo rast so imeli predlani v Romuniji (plus sedem odstotkov), najmanjšo oziroma v negativnem so bili v Franciji (minus 0,3 odstotka). Ob osebnih avtomobilih je v EU še 28 milijonov kombijev različnih vrst (največ v Franciji) pa 6,2 milijona srednje in težkih tovornih vozil (v ospredju je Poljska) ter 692 tisoč avtobusov. Gre torej za pravo armado različnih motornih vozil, pri čemer pa drži, da povprečna starost zlasti osebnih avtomobilov vendarle kaže na prej omenjene velike razlike znotraj EU. To pa gotovo bistveno vpliva tudi na varnost, kajti mlajši oziroma sodobnejši ko so avtomobili, bolj so zaradi gradnje in dolge vrste različnih asistenčnih sistemov varnejši. O tem pač ni dvoma.

Baltik najstarejši, Luksemburg najmlajši

Povprečna starost osebnih avtomobilov v EU je bila leta 2019 11,5 leta. Prav ta statistični podatek kaže, da je med zahodnimi in vzhodno- oziroma srednjeevropskimi državami prava avtomobilska zavesa. V tem pogledu precej izstopata vsaj dve baltski državi, in sicer Litva, kjer je povprečna starost osebnih vozil 16,8 leta, komaj kaj »mlajši« vozni park imajo v Estoniji – 16,7 leta. Zelo blizu je tudi Romunija (16,5 leta), pa tudi v Grčiji ni bistveno drugače, saj so tam avtomobili v povprečju stari točno 16 let. V skupini držav, kjer je ta starost okoli ali čez 14 let, pa so znova in v glavnem države vzhodne in srednje Evrope. Precej drugačna je tovrstna statistika držav zahodne Evrope.

Najmlajši so avtomobili v Luksemburgu, in sicer so v povprečju stari vsega šest let in pol. V tem pogledu se dobro odrežeta Avstrija (8,3 leta) pa tudi Irska s povprečno starostjo 8,4 leta. Največji evropski avtomobilski trgi so večinoma pod evropskim starostnim povprečjem. Še najbolj »mladi« so avtomobili v Nemčiji, in sicer 9,6 leta, v Italiji se vozijo s povprečno 11,4 leta starimi vozili, Francozi pa z 10,2 leta starimi. Nekoliko odstopa Španija, kjer je vozni park osebnih avtomobilov 12,7 leta, in torej že bolj odstopa od evropskega povprečja. In Slovenija? S starostjo 11,7 leta smo malenkostno nad evropskim povprečjem, pa, kot že zapisano, na boljšem kot Hrvaška in Madžarska.

Slovenija pred skoraj vsemi sosedami

Če je še nedolgo tega veljalo, da več ko je avtomobilov na tisoč prebivalcev, razvitejša je država, ta trditev počasi dobiva nekoliko drugačen pomen. Čez čas bo verjetno treba to statistično kategorijo nekoliko preurediti: več ko je okolju prijaznih avtov, razvitejši si. To po svoje že dokazuje Norveška z izrazito ofenzivo električnih avtomobilov. Toda zasedaj se je treba še zadovoljiti s tem, kar imamo oziroma še ima težo. V tem pogledu so na najboljšem znova v Luksemburgu, kje rimajo 694 avtomobilov na tisoč prebivalcev. Sledi Italija (655), visoko so tudi Poljaki (642) pa prej v negativnem pogledu omenjena Estonija (600). Sicer pa je evropsko povprečje 569 avtomobilov na tisoč prebivalcev in Slovenija je nekaj nad njim (598) in pred skoraj vsemi svojimi sosedami.

Avstrija za zgled

Seveda je pomembno tudi, koliko je star ali morda mlad vozni park motornih vozil drugih kategorij. To je gotovo še toliko bolj pomembno pri avtobusih, saj recimo občasne kontrole slovenske policije v tem pogledu pogosto kažejo skrb zbujajočo podobo slovenskih in tudi drugih avtobusov. Njihova povprečna starost v EU je bila 2019. 11,7 leta, kar je glede na osebne avtomobile zadovoljivo. Najstarejše avtobuse imajo v Grčiji (19,9 leta), najmlajše pri naših severnih sosedih (le 4,8 leta), pri nas 10,8 leta. Lahka gospodarska vozila so v povprečju stara 11,6 leta, najstarejša so v Španiji (13 let). Težka gospodarska vozila, ki najbolj uničujejo ceste, so v povprečju stara 13 let, v Grčiji celo 21 let, v Avstriji pa vsega 6,4 leta.

Čeprav se pogostokrat zdi, da so avtobusi bistveno starejši, tokratna statistika kaže, da so vsaj v povprečju precej primerljivi z osebnimi avtomobili.
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.