Zbogom, bencin in dizel: Volvo namerava po letu 2030 izdelovati samo še električna vozila. In ne samo to ...

Gr.G.
03.03.2021 08:44
Švedski avtomobilski proizvajalec se je odločil tudi, da bo svoja vozila prodajal zgolj prek spleta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Volvo se poslavlja od fosilnih goriv. Do leta 2030 nameravajo svojo proizvodnjo avtomobilov usmeriti v izdelavo izključno električnih vozil, so sporočili. Prodajati pa jih želijo prek specializiranega spletnega portala. Kupci jih bodo prek spleta lahko kupili direktno od proizvajalca ali od trgovca, a pot bo enaka. Bodo pa zastopniki obdržali pomembno vlogo pri pripravi vozil za sprejem, dobavi naročnikom in servisiranju. 

Že pred časom si je švedski avtomobilski proizvajalec zadal cilj do leta 2025 prodati 50 odstotkov vseh svojih vozil. Nova strategija sovpada z angleško prepovedjo prodaje motorjev z notranjim izgorevanjem, ki po pisanju The Guardiana v Veliki Britaniji stopi v veljavo leta 2030. To je bil eden od razlogov, da so pri Volvu pospešili svoje načrte za prehod na električni pogon. 

Lani je bilo po vsem svetu prodanih približno 2,5 milijona električnih vozil, industrijski analitik IHS Markit pa napoveduje, da se bo to število leta 2021 povečalo za 70 odstotkov.
Reuters

Prvi mož Volva Håkan Samuelsson je prepričan, da bo prodaja električnih vozil v prihodnjih letih beležila veliko rast. "Če želimo ostati uspešni, potrebujemo donosno rast," je povedal za The Guardian. "Namesto da bi vlagali v vejo bencinskih in dizelskih avtomobilov, ki se krči, smo se odločili investirati v prihodnost - elektriko in spletno prodajo." Volvo tako želi prevzeti vodilno vlogo v hitro rastočem segmentu premium električnih vozil. Opustiti nameravajo tudi proizvodnjo hibridov, poroča Associated Press (AP).

Konkurenti, ki so letos prav tako oznanili opuščanje razvoja in proizvodnje avtomobilov s pogonom na notranje izgorevanje, so med drugim Jaguar (zastavljeni cilj je leto 2025), prav tako luksuzna znamka Bentley, ki ima cilj povsem preiti na električni pogon do leta 2030. Tudi General Motors je sprejel odločitev, da bodo do leta 2035 izdelovali le še vozila z baterijami.  

Samuelsson pričakuje, da bodo stroški izdelave električnih vozil do leta 2025 padli na enak nivo, kot so stroški izdelave avtomobilov, ki za vožnjo uporabljajo bencin ali dizel. "Dolgoročno pa bo proizvodnja električnih vozil cenejša," je še dodal. Do tega bo po njegovem mnenju prišlo zaradi opuščanja kompleksnih sistemov v avtomobilu in ker ne bo več potrebno vgrajevati toliko različnih računalniških sistemov. 

Da dolgoročno vozila z motorji na notranje izgorevanje nimajo prihodnosti, je prepričan tudi direktor za tehnologijo pri Volvu Henrik Green"Trdno smo se zavzeli, da bomo postali proizvajalec avtomobilov samo na električni pogon. Prehod nam bo omogočil izpolnitev pričakovanj naših kupcev in bo del rešitve v boju proti podnebnim spremembam." Volvo je sicer od leta 2010 v lasti kitajskega konglomerata Geely, ki ga vodi milijarder Li Shufu in ima pod svojim okriljem tudi britansko znamko luksuznih športnih avtomobilov Lotus ter britanskega proizvajalca električnih taksijev in kombiniranih vozil LEVC, navaja The Guardian. 

Reuters

V Sloveniji je po podatkih statističnega urada v letu 2018 po naših cestah vozil le en odstotek osebnih avtomobilov, ki niso potrebovali dizla ali bencinskega goriva in so torej uporabljali električno energijo ali hibridni pogon. AP navaja, da so v letu 2020 kljub naraščajočemu številu električnih vozil, ki so na voljo v ZDA, povsem električna vozila predstavljala manj kot 2 odstotka prodaje novih vozil. Lani je bilo po vsem svetu prodanih približno 2,5 milijona električnih vozil, industrijski analitik IHS Markit pa napoveduje, da se bo to število leta 2021 povečalo za 70 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta