Prvoaprilsko preimenovanje ameriškega Volkswagna v Voltswagen še ni utonilo v pozabo

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.05.2021 04:00
Tik pred prvim aprilom, ki ga tudi na oni strani Atlantika poznajo kot dan, ko je mogoče povedati in objaviti marsikaj, kar ne drži (Fools Day), je ameriška podružnica Volkswagna (VW) objavila sporočilo, da se bodo preimenovali v Voltswagen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Epa
Epa

V nasprotju s pričakovanji so objavo marsikje vzeli zelo resno, objavile so jo številne agencije, ne da bi podvomile o njeni verodostojnosti. To se je zgodilo tudi zaradi tega, ker so nekateri predstavniki VW o tem tudi javno in očitno prepričljivo govorili. Kmalu je VW vse skupaj zanikal in se tudi opravičil, toda »škoda« je bila storjena. Vse pa kaže, da zgodba še ni končana.

Preimenovanje v Voltswagen se je zdelo precej prepričljivo, smiselno in po svoje logično. Nekaj tednov prej je Volkswagen predstavil svojo novo strategijo, ki se pretežno naslanja na električna vozila, kar je doživelo tudi ugoden odziv na Newyorški borzi, katere izjemni ljubljenec je ameriška tovarna Tesla. VW bi s tem preimenovanjem še bolj potrdil svojo novo usmeritev in (morda) dokazal, da je zelo resen konkurent na tem trgu. Njegova objava pa ni bila sprejeta s kakšnim posebnim navdušenjem, čeprav ni povsem jasno, kje in kaj je bil problem. Vodstvo ameriškega VW je hitro ukrepalo, se, kot rečeno, opravičilo in med drugim zapisalo, da so hoteli v tem primeru pokazati tudi »smisel za humor«.

Čeprav je bilo 1. aprila tudi v ameriški javnosti (in ne le tam) objavljeno marsikaj, za kar se je pokazalo, da ne drži, pa postaja očitno, da ima Volkswagen v ZDA poseben »status«. Prav Američani so namreč sredi poletja 2015 odkrili vse tisto, kar se je sprevrglo v afero Dieselgate, in prav v ZDA je nemški koncern izplačal največ odškodnin in kazni. Po sedanjih približnih ocenah ga je to doslej stalo vsaj 30 milijard evrov, številne tožbe pa so še vedno na sodiščih.

Sedaj se je v »afero Voltswagen« vmešal nadzorni organ Newyorške borze (SEC). O tem so najprej pisali v Nemčiji (Spiegel), teh navedb pa niso potrdili niti v Volkswagnu niti pri SEC. Kaj se bo iz vsega tega izcimilo, je seveda nemogoče vedeti, a vsaj eno je zelo jasno: senca škandala, ki ga je VW sam zakuhal, je zlasti v ZDA zelo dolga. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta