(TEST) Volkswagen arteon je nekaj posebnega

Vinko Kernc Vinko Kernc
02.05.2021 05:00
Številni, tudi tisti, ki niso ljubitelji te znamke, menijo, da je arteon najlepši volkswagen vsaj zadnjih dveh desetletij. Je različica shooting brake še lepša?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arteon shooting brake: karoserijska oblika, ki je menda med najbolj posrečenimi ta hip. In uporabnimi. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Arteon je nekaj posebnega že v izhodišču: je naslednik (passata) CC (comfort coupé oziroma udobni kupe) in je kot tak še vedno različica passata. A je od njega vsaj na neki način tudi bolj uporaben, saj ima pet vrat, passat pa zgolj štiri. Z lansko prenovo pa je dobil še eno karoserijsko različico – shooting brake (SB), ki je neke vrste športni kupejevski kombi.

Mersko med njima ni velikih razlik, SB je le za dva milimetra višji. Se pa drugačna oblika karoserije seveda bolj pozna znotraj: na zadnji klopi je več prostora za glave potnikov in prtljažnik je pri njem še za 27 litrov večji oziroma pri podrti klopi za 75 litrov. Pralnega stroja menda v njem najbrž nihče ne bo prevažal, a sta tako velikost kot oblika prtljažnika navdušujoči.

Ergonomija vožnje je zvečine odlična, tudi na račun prav takšne opore za levo nogo in dobro oprijemljivega sedeža. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Današnje pojmovanje karoserijske različice shooting brake je znano: gre za zmes kupeja in kombija in je kot takšen najprej odraz življenjskega sloga lastnika, šele potem je njegovo poslanstvo tudi uporabnost. Zato je tudi arteon SB slok, skladen, dinamičnega videza, a je zaradi značilnega oblikovalskega jezika (številne vodoravne poteze in ostri robovi) hkrati tudi tipičen volkswagen.

Prtljažnik: dve lučki, en predal na boku, kljukici za vrečke, kljuke za mrežo na dnu ter – lepo urejen in velik prostor. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Lanska prenova je zajela tudi motor. Ta ima zdaj za 10 njutonmetrov več navora in pri širšem področju vrtljajev ter 7 kilovatov moči pri rahlo višjih vrtljajih. A ima kljub temu enak značaj kot dotlej – mirno se kosa z maso in aerodinamiko karoserije, za nekaj dinamike v vožnji pa ga je treba siliti v višje vrtljaje. Pri tem se zlahka zavrti do 4000 vrtljajev v minuti (rdeče polje je pri 4500), pri polnem plinu sam pretika pri 4700 (!), a takrat seveda opazno naraste tudi poraba goriva.

Razlika je v zadku! Podaljšana streha daje zunanji videz in notranjo prostornost. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Takšen motor je v splošnem prijeten za vožnjo, od mesta in umirjenih križarjenj po podeželju do hitrih povprečij na avtomobilski cesti. To gre z roko v roki z menjalnikom DSG, ki je, vemo že dolgo, prava osvežitev v primerjavi s klasičnimi samodejnimi menjalniki. Med vožnjo je DSG bliskovito hiter pri pretikanju, je pa pogonska kombinacija nekoliko počasna pri odzivu: kadarkoli voznik ob spuščeni stopalki plina stopalko spet pohodi, je odziv predolg, kar (z)moti predvsem, ko (če) je treba hitro speljati.

Vinko Kernc

V preostalem je SB enak kot petvratni arteon: z odličnim položajem za volanom, z odličnimi sedeži, z dvema ključnima gumboma za infozabavni sistem (žal so tam preostali gumbi na dotik), z drugimi gumbi (ki jih pri VW vztrajno opuščajo, denimo za zunanje luči in za sistem stop/start), z zelo dobrim odzivom na ukaze s kretnjami, z ločenim nadzorom klimatske naprave, z učinkovitim gretjem sedežev in še s čim.

Vinko Kernc

Je res najlepši VW ta hip? Menda. A bolj kot to še vedno navdušuje odlična zmes elegance, prostornosti, uporabnosti in imidža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta