Rabljeni avtomobili: Malo informacij, več težav

Janez Kovačič Janez Kovačič
20.06.2021 05:00
Pravice potrošnika se razlikujejo glede na to, ali je avtomobil kupil od fizične ali pravne osebe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

V prvem primeru se uporabljajo pravila obligacijskega zakonika, ne pa tudi zakona o varstvu potrošnikov, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in tako pomagajo pri nakupu, pa vsaj deloma tudi prodaji rabljenega vozila pri nas..

Razlike so tako v rokih za uveljavljanje napak kot v zahtevkih kupca. Poleg tega klavzule videno-kupljeno v potrošniških pogodbah niso veljavne. Pri ostalih svetujejo, da se ob morebitnih (večjih) napakah kupec poveže s prodajalcem, čeprav ta nima nobenih obveznosti do njega, razen če je za napako vedel oziroma mu ni mogla ostati neznana. V primeru, ko se prodajalec ne odziva, kupcu ostane samo pot do sodišča, kjer bo pomagala kakršnakoli dodatna opomba v kupoprodajni pogodbi (denimo: avtomobil ni bil zaleten ali kasneje barvan, je redno servisiran …).

Če rabljen avtomobil kupimo od pravne osebe, kupec lahko v obdobju leto dni od nakupa uveljavlja stvarno napako, pri čemer je v prvih šestih mesecih breme dokazovanja na strani prodajalca. Institut stvarne napake ureja tiste napake, ki so obstajale že v času prodaje in zaradi njih izdelek nima dogovorjenih lastnosti, običajnih lastnosti ali pa lastnosti, potrebnih za posebno rabo, o kateri je prodajalec obvestil potrošnika. Ob nakupu pri pravni osebi potrošnik tudi za rabljen avtomobil dobi najmanj en mesec garancije prodajalca in vse pravice, ki iz tega izhajajo. V primeru kršitve pravic se lahko potrošniki obrnejo na tržni inšpektorat.

Po izkušnjah, ki jih imajo na ZPS, se težave pri rabljenih avtomobilih pojavljajo predvsem zaradi pomanjkanja informacij, ki jih kupec dobi od prodajalca. Potrošnikom svetujejo, da ne kupujejo avtomobilov, pri katerih ni znana zgodovina (servisni pregledi – potrjena servisna knjižica, računi, popravila …), prav tako velja za tveganega prodajalca tisti, ki se izogiba odgovorom na konkretna vprašanja potrošnika o stanju avtomobila, njegovi tipični uporabi, izkušnjah (poraba goriva, druge posebnosti …) in podobno. Tvegani so zlasti nakupi avtomobilov, ki so bili prvič registrirani v tujini, uvoza je v zadnjih nekaj letih vse več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta