Nakup rabljenega avtomobila: Ker je nepravilnosti veliko, previdnost ne sme biti odveč

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.06.2021 05:00
V Sloveniji po približnih ocenah v enem letu lastnika zamenja okoli 200 tisoč rabljenih avtomobilov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včasih so ponudbe pri rabljenih avtomobilih skoraj izjemno ugodne. Ni nujno, da so tudi realne oziroma poštene. Foto: Večer
Večer

Medtem ko je posel z novimi avtomobili dovolj pregleden, pri čemer so kupci zavarovani z raznimi garancijami, je pri rabljenih avtomobilih bistveno drugače. Ker se s prodajo rabljenih vozil ukvarjajo tudi uradni trgovci oziroma zastopniki avtomobilskih tovarn, ki prav tako priznavajo določena jamstva, je tam težav oziroma nepravilnosti bistveno manj. Ko pa gre za nakup po sistemu videno-kupljeno oziroma ko avto zamenja zasebnega lastnika, je lahko marsikaj narobe. Prav zaradi tega ob pomoči spletnega portala carVertical, ki je analiziral milijon poročil o tako imenovani zgodovini rabljenih avtomobilov od lanskega do letošnjega aprila, zajema pa tovrstne posle na Hrvaškem, Češkem, v Bolgariji, v vseh treh baltskih državah, na Madžarskem, Finskem, v Franciji, Belgiji, Belorusiji, Nemčiji, Italiji, na Poljskem, v Romuniji, Rusiji, Ukrajini, Srbiji, na Švedskem in seveda v Sloveniji, objavljamo seznam petih najpogostejših prevar pri rabljenih vozilih.

Raziskava je pokazala, da je bilo v tem času prodanih kar 31 odstotkov rabljenih vozil, ki so bila poškodovana. Ena najbolj enostavnih metod, ki lahko pokaže, ali je bil avto poškodovan in popravljen, prodajalec pa tega ne pove, je preverjanje stikov med sestavnimi deli. Če so neenakomerni, je po vsej verjetnosti nekaj narobe. Vsako šesto vozilo oziroma okoli 16,7 odstotka vozil je imelo prirejene oziroma tako imenovane prevrtene kilometre. To je še posebno značilno za rabljena vozila iz tujine, predvsem pri avtomobilih z dizelskimi motorji. Kot ugotavljajo, se lahko tako vrednost avtomobila poveča celo za do 25 odstotkov. Kako ugotoviti, ali je s kilometri nekaj narobe oziroma jih ima avto bistveno več, kot kaže števec kilometrov? Obraba volana, ročice menjalnika, voznikovega sedeža, preprog so najbolj očiten znak, da prevoženi kilometri niso realni.

Pred nedavnim zasnovan portal AMZS je dobrodošla pomoč tako pri prodaji kot nakupu rabljenega vozila.
Večer

Kraje avtomobilov so se v Sloveniji in tudi v drugih državah EU v zadnjem desetletju bistveno zmanjšale, toda tega je še vedno veliko. Vsak avtomobil ima identifikacijske številke in z njimi lahko tudi na AMZS preverite lastništvo. Nakup ukradenega avtomobila je zanesljivo velik problem, zato je previdnost več kot smiselna. CarVertical je lani odkril okoli dva tisoč avtomobilov, ki so jih uporabljali kot taksije oziroma vozila za najem. Razumljivo je, da imajo veliko prevoženih kilometrov, na splošno so tudi slabše vzdrževana. Tako imenovana zgodovina avtomobila – obisk servisov in podobno – je v tem in vseh drugih primerih velikega pomena. Če ima avtomobil kolikor toliko ažurirano servisno knjižico, je mogoče ugotoviti, kaj se je z njim dogajalo. Pogosto se zdi, da je cena rabljenega avtomobila glede na to, kaj ponuja, kako je videti in koliko opreme ima, zelo ugodna. Ko kupujemo rabljen avtomobil, se običajno vsaj približno seznanimo s ceno določenega modela. Če so odstopanja od povprečja prevelika in preočitna, je razlog za sum oziroma dvom zelo utemeljen. Ali kot pravijo na Otoku – nismo tako bogati, da bi kupovali poceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.