Svetovni trg avtomobilskih pnevmatik že dolga leta obvladuje pet največjih

Janez Kovačič Janez Kovačič
30.04.2021 05:00
Svetovni trg avtomobilskih pnevmatik obvladuje pet največjih tovarn, z nekaj zamika jim sledi druga peterica, večina pa je zelo odvisna od dogajanja na avtomobilskem trgu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brez pnevmatik je avtomobil zgolj kup pločevine, kljub temu pa so izdelovalci v globoki senci avtomobilskih tovarn.
Vinko Kernc

Pri avtomobilih je vedno tako, da je v ospredju predvsem ali zgolj pločevina, vse drugo je v (pre)globoki senci. Bistven del vsakega avtomobila so pnevmatike, edini stik s cesto. Ampak tudi zanje in seveda tovarne, ki jih izdelujejo, velja, da si razmeroma težko izborijo svoj prostor pod (novinarskim) soncem. Za seboj imajo prav tako naporno leto kot avtomobilske tovarne.

Podatkov o poslovanju izdelovalcev avtomobilskih pnevmatik za minulo leto (še) ni, pač pa je znano, kako jim je šlo leta 2019. Toda tudi brez tega je na dlani, da so poslovali slabše. Svetovni trg avtomobilskih pnevmatik že dolga leta in v precejšnji meri obvladuje pet največjih, pri čemer ti prihajajo iz Japonske, ZDA in Evrope. Če dodamo še pet nekaj manjših, sta med njimi še kitajski in tajvanski gumarski koncern. Med deseterico so razlike v prihodkih velike, hkrati pa peterica največjih skoraj suvereno obvladuje "domače" trge, kar pomeni, da so glavni na Japonskem, v ZDA in Evropi. Po drugi strani so razlike tudi glede na to, ali oziroma koliko prometa ustvarijo zgolj s pnevmatikami, saj so nekateri uveljavljeni izdelovalci tudi drugih avtomobilskih delov, recimo luči, zavor, instrumentov ipd. Zadnjih enajst let je na vrhu japonski Bridgestone. Razumljivo oziroma pričakovano je številka ena tudi doma, torej na Japonskem. Zgolj s pnevmatikami je predlani ustvaril več kot 80 odstotkov svojih prihodkov, kar pomeni, da je precej odvisen od stanja v avtomobilski industriji oziroma na trgih. Po trenutnih ocenah so se njegovi prihodki lani zmanjšali za nekaj manj kot 15 odstotkov.

Francoski Michelin prav tako suvereno obvladuje evropske trge, leta 2019 pa je s pnevmatikami ustvaril skoraj 100 odstotkov prihodkov. Tretji na tej lestvici je bil ameriški Goodyear, ki je prav tako dominanten v ZDA; ocena je, da se je njegov lanski prihodek zmanjšal za okoli 16 odstotkov, vse pa ustvari zgolj s proizvodnjo pnevmatik.

Nemški Continental je bistveno manj odvisen zgolj od pnevmatik, saj je predlani z njimi ustvaril le nekaj več kot četrtino prihodkov. Prav to nemško podjetje ima precej raznoliko proizvodnjo, ni pa še znano, kako je posloval lani. Peterico največjih zaključuje še en japonski izdelovalec pnevmatik, Sumitomo. Tudi zanj velja, da je v veliki meri odvisen prav od pnevmatik, saj je leta 2019 z njimi ustvaril več kot tri četrt svojih prihodkov. V drugi polovici deseterice so tovarne, ki prav tako spadajo med dokaj znane izdelovalce avtomobilske obutve. Večinoma gre za specializirane tovarne, skoraj 100-odstotno odvisne od pnevmatik. Toda njihovi prihodki so bistveno manjši od prihodkov prvih pet. Italijanski Pirelli, japonska Hankook in Yokohama so po obsegu prihodkov tako rekoč poravnani, pri čemer sta prva dva 100-odstotno vključena v industrijo pnevmatik, tretji precej manj. Deseterico sta leta 2019 zaključila kitajski ZR Rubber, precej neznano ime, ki obvladuje pretežni del kitajskega trga s pnevmatikami, medtem ko je tajvanski Maxxis tudi pri nas nekaj bolj prepoznaven.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta