Test 36 zimskih pnevmatik dveh različnih dimenzij: V iskanje uravnoteženosti

16.10.2021 05:00
AMZS je v sodelovanju z drugimi evropskimi avtomobilskimi klubi tudi letos opravil test 36 zimskih pnevmatik dveh različnih dimenzij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Test zimskih pnevmatik zahteva veliko znanja in tudi denarja. Foto: AMZS
AMZS

Ne, zime – koledarske in tiste za avtomobile oziroma avtomobiliste – še nekaj časa ne bo. Pri nas je, to je zgolj za osvežitev spomina, zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca, in to v zimskih voznih razmerah. Za zimsko opremo štejejo štiri pnevmatike M+S ali pa letne pnevmatike (v obeh primerih s profilom tri milimetre) v kombinaciji z verigami. Na kratko povzemamo test zimskih pnevmatik dveh dimenzij (195/65 R 15 T in 225/50 R 17 V), ki ga je opravil AMZS v sodelovanju z nekaterimi drugimi evropskimi avtomobilskimi klubi.

Cilj testa se zdi preprost, a seveda ni: iskali so pnevmatike z najbolj uravnoteženimi lastnostmi. To pomeni, da so najbolje ocenjene tiste, ki so dobre na suhi in mokri cesti, v snegu in na ledu, pomembne lastnosti so tudi glasnost, obraba, poraba goriva ipd. Zahtevna naloga za tovarne in seveda tudi ocenjevalce. V razredu pnevmatik dimenzije 195/65 R 15 T (15-palčne pnevmatike so v povprečju še vedno najbolje prodajane zimske pnevmatike na evropskih trgih) so jih preskusili 16. Dve tretjini pnevmatik ni imelo nobenih večjih pomanjkljivosti. Štiri – dunlop winter response 2, goodyear ultragrip 9+, michelin alpine 6 in vredestein wintrac - so se dobro izkazale pri vseh prej naštetih merilih. Najslabše (z oceno priporočljiva z omejitvami) se je na tem testu izkazala pnevmatika Kumho Wintercraft WP51. Bila je slaba na mokri in suhi cesti, bila je tudi najglasnejša.

V razredu 225/50 R17 V so preskusili 18 pnevmatik. To so pnevmatike, ki so zelo pogoste na avtomobilih nižjega srednjega razred (VW golf, opel astra ipd.), prav tistega, ki je pri nas zelo razširjen. Tukaj so le tri dobile skupno oceno zelo priporočljivo: dunlop winter sport 5, michelin alpin 6 in goodyear ultragrip perfomance+. Na koncu oziroma z oceno »ni priporočljivo« sta bili ocenjeni dve – goodride Z-507 zuper snow in linglong green-max winter UHP. Prva pnevmatika si je to mesto prislužila s tem, da se je daleč najslabše odrezala na ledu, zelo slabo tudi na suhi cesti, precej slabo ji je šlo na mokrem, poleg tega je imela veliko obrabo. Drugi je šlo zelo slabo na mokri cesti, pa tudi na suhi cesti ni bilo nič bolje.

Naj ob tem še omenimo, da so preskusili tudi Savino pnevmatiko Eskimo HP2. To je pnevmatika, ki je pri nas precej razširjena, na njeni strani je običajno tudi cena. Ocenili so jo dobro oziroma dobila je oceno »priporočljivo«. Tako so ocenili kar 13 pnevmatik. Pri Savini so pohvalili majhno porabo goriva, se je pa izkazala slabše na suhi in mokri cesti, za povrh je bila najglasnejša med vsemi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta