(TEST) Ford ranger raptor: Igrača. Ampak res

Vinko Kernc
03.01.2021 05:00
Nesporno drži, da je raptor vsaj od daleč videti kot igrača z daljinskim upravljanjem. A še zdaleč ne ostaja le pri tem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raptor, ptica roparica, vrsta dinozavrov ali zgolj asociacija na legendarni film Jurski park: ime temu fordu zagotovo pristoji. 
Vinko Kernc

Terenski pickupi so že sami po sebi nekaj posebnega in na cesti hitro opaznega, a ko se pojavi raptor, vsi po vrsti (ki so si, mimogrede, med seboj dokaj podobni) zbledijo. Tehnični posegi, ki so iz običajnega rangerja napravili raptor in ki pri nas terjajo dodatnih dobrih 12 tisočakov vložka, morda res dajo misliti, da gre bolj ali manj zgolj za atraktivno igračo za odrasle fante. Pa ni tako.

Vinko Kernc

Že prvi metri na asfaltu dajo vedeti, da ni samo za v vitrino. Zadnja prema je sicer še vedno toga, a je tu natančno vodena, skupaj z dolgimi blažilniki in vzmetmi ter z visokimi gumami pa omogoča mehko gibanje preko neravnin. Torej: udobje preko grbin (za umirjanje prometa) in vseh ostalih neprijetnih štrlin, vključno s pločniki. In ko smo ravno v mestu, navkljub 5,4 metra dolžine je obračalni krog manjši, kot bi pričakovali. A vseeno: parkiranje z njim ni igrača.

Kokpit: z izjemo nekaj malenkosti enak kot v običajnem rangerju 
Vinko Kernc

V primerjavi z običajnim rangerjem je raptor za borih 12 milimetrov daljši, za pričakovanih 58 višji in za celih 168 širši, pri tem pa za 51 milimetrov dlje od tal. Ni težko izračunati, da lahko brede za pol decimetra globlje v vodi, kar znese lepih 850 milimetrov. Ker je dvignjen, so tudi terenski koti znatno ugodnejši, gume mer 285/70 R 17 pa so v primerjavi z rangerjem (265/60 R 18) tudi bolj balonaste.

Široka stopnica tu ni za okras; omogoča lažje vzpenjanje v vozilo in ščiti karoserijo pred poškodbami na terenu.
Vinko Kernc

Vse skupaj vpliva na udobnejšo vožnjo na terenu (s tem pa tudi na manj stresno za mehaniko), kar mu takoj daje boljše vozne zmogljivosti na brezpotjih. Pri tem je pomembno tudi to, da so električno nadzirani preklopi med zadnjim pogonom, štirikolesnim pogonom in vklopom reduktorja navdušujoče hitri in brezhibni. Odlično deluje tudi sistem za nadzorovano vožnjo pri strmem spustu na slabi podlagi.

Na voljo so štirje terenski vozni programi. Za tiste, ki zmorejo iz igrače iztisniti največ 
Vinko Kernc

Marsikdaj je še posebej na terenu pomembno: stabilizacijski ESC je hipno izklopljiv z gumbom. Pri tem navdušuje še dejstvo, da v nasprotju z nekaterimi današnjimi pickupi ni občutljiv za hitro vožnjo preko blatnih luž, saj mu tipala (in s tem delovanje elektronike) pri našem preskusu niso odpovedala. Takšen ne bo samo uporabno kljuse za delovne in druge namene, bo tudi uporabna igrača za tiste, ki radi preskušajo vozne sposobnosti terenca in lastne vozniške sposobnosti na terenu.

Vinko Kernc

Po začetnem navdušenju vedno pride tudi čas treznosti. Tako je treba vedeti, da se univerzalne terenske gume (All-Terrain) povsod izkažejo odlično, od mokre avtomobilske ceste pri zadnjem pogonu do premagovanja blatnih ali skalnatih preprek, le v (mokrem) snegu niso posebej učinkovite. Ali morda to, da znotraj ni kaj dosti odlagalnih mest. Ali da se rad znotraj orosi. Pa da je gretje sedežev neenakomerno in da volanski obroč ni ogrevan. In da menjalnik pri ročnem pretikanju navzdol včasih omahuje.

Vinko Kernc

Toda 80 litrov posode za gorivo, ki tudi pri zahtevnem igranju omogoča več kot 500 kilometrov vožnje, lahkotnost vožnje in krmiljenja, ki zmanjšujeta stres v težkih terenskih pogojih (v mestu pa prav tako), globoki sesalni šumi, ki delujejo pomirjajoče, znaten motorni navor, ki nikoli ne pusti na cedilu, navsezadnje pa tudi videz, ki zna priklicati dobro voljo, ob vsem prej naštetem govorijo v prid raptorju. Jasno - pod pogojem, da ste pač tip človeka zanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta