(TEST) Nissan juke: manjši športni terenec ali križanec, ki je še bolj poudaril svojo karoserijsko drugačnost, skoraj drznost

Janez Kovačič
27.12.2020 05:00
Nekdaj se je reklo, da bi morali avtomobile oblikovati, risati Italijani, izdelovati pa Japonci ali morda Nemci. Ko se je rodil prvi juke, je bilo očitno, da je japonske oblikovne zadržanosti konec – vsaj pri Nissanu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi juke ali juke druge generacije je ohranil ali celo nadgradil svojo karoserijsko drugačnost, kar je precej v nasprotju z doslej tako uveljavljeno japonsko oblikovno zadržanostjo. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Drugačen, nenavaden, celo drzen. Avto za mlade, se je zdelo. Zgodilo se je precej drugače. Tudi v drugi generacijski izvedbi je juke, mali športni terenec ali križanec s kupejevskim zadkom, obdržal precej svoje karoserijske drugačnosti. Nejaponec skorajda.

Notranjost: mešanica klasike in sprejemljive digitalnosti. Zanimivo je sedenje spredaj … Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Linije juka so ostre spredaj, zadaj in še kje. Maska je skoraj nesorazmerno velika, luči nenavadno okrogle. Morda še posebej ugaja zadek s precej izpostavljenimi in visoko na boke potisnjenimi lučmi in spojlerjem nad zadnjimi vrati. Kupejevska linija je očitna, saj je zadek rahlo padajoč, in zdi se, da bo trpela udobnost sedenja nekaj višjih tam zadaj. No, ni kakšne posebne krize. In čeprav avtomobile vsak vidi po svoje, bi ne bilo pretirano reči, da je juke ohranil in še bolj poudaril svojo drugačnost. Kar je plus.

Zadaj sta na svojem predvsem dva, omembe vredno je, da ju kupejevska streha skoraj nič ne omejuje. 
Vinko Kernc

Notranjost, zlasti armaturna plošča, je v opaznem nasprotju s krojem zunanjosti. Skoraj klasična, dovolj in ne preveč digitalizirana, ergonomsko premišljena. Fino je, ker denimo klimatski napravi ukazuješ s klasičnimi gumbi in ni treba brskati po menijih multifunkcijskega zaslona. Ta se zdi ravno prav velik, a ni prevelik ali premajhen. Malo štrli čez armaturo, toda ne moti. Volan je poln stikal, a je znosno. Izbiraš med tremi voznimi programi, zelo ugaja sport. Seveda, ker je to napol kupe, se nazaj vidi presunljivo skromno. Prednja sedeža ponujata dobro bočno oporo telesu, vendar je sedenje nekako globoko. Potrebuješ čas, da se navadiš in vse skupaj prav nastaviš. Zadaj sta na svojem zgolj dva, lahko sta višja, pa ni posebnih težav. Prtljažnik je v nasprotju s pričakovanji spodobno velik, a za družinsko rabo ne bo, pa saj juke načeloma ni namenjen takšni rabi.

Prtljažnik: ni ravno za družinsko rabo, toda upoštevaje kupejevski zadek je spodobno velik 
Vinko Kernc

Malce razočara motor in z njim zmogljivosti. Bencinski trivaljnik ne more ponuditi nekaj izjemnega, a vendarle bi pričakoval več živahnosti, odrezavosti. Pomaga vozni program sport, ki ponuja nekaj več, saj te juke zaradi svoje podobe in nekakšne mladostnosti skoraj sili k odločnejši vožnji. Po tej strani bi si zaslužil kaj več, recimo tisto, kar je nekdaj ponujal v izvedbi nismo RS … Je pa poraba sprejemljiva, kar tudi šteje, pa čeprav se že nekaj časa vozimo »poceni«.

Avtomobili, ki so oblikovno vendarle malo ali precej drugačni, razdvajajo. Ni udobne sredine – ali si odločno za ali prav tako odločno proti. Juke je prav to. Nejaponec, še vedno.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta