(TEST) DS 3 je najnovejši njihov model, ki je naprodaj

Vinko Kernc
26.12.2020 05:00
DS je, vemo, leta 2014 rojena samostojna znamka koncerna PSA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DS 3 crossback: izrazit cestni terenec prepričljivega in hkrati prikupnega videza Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Drugače ne more biti: tudi modeli DS bodo temeljili na poznani tehniki koncerna PSA od platforme naprej oziroma navzgor. DS 3 CB je tako v tesnem tehničnem sorodu z 2008, s corso, z mokko in z 208, s slednjima si celo deli proizvodni trak.

Elegantna in čedna notranjost ter pretežno v alkantaro oblečena armaturna plošča Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

S tega stališča torej marsikaj že vemo. Motor, denimo, je tipičen izrazit navorski litrski turbobencinski trivaljnik in v konkretnem primeru z največjo možno močjo. To pomeni, da se ne vrti posebej rad (v resnici so njegovi najvišji vrtljaji niso prav dosti višji od, denimo, velikega trilitrskega BMW-jevega turbodizla), kar je za marsikoga dobra novica: v spodnjem in srednjem delu je izjemno prožen in navorsko dovolj bogat, da na avtomobilski cesti (pre)hitro preseže 200 kilometrov na uro, v vsakdanjem ritmu pa omogoča lagodno in nestresno vožnjo.

Vinko Kernc

Poznan je tudi osemstopenjski samodejni menjalnik, ki v osnovnem položaju (D) deluje čudovito – pretika mehko, hitro in nezaznavno. Precej drugače je v ročnem načinu, kjer elektronika posreduje ukaze s fiksnih zavolanskih ušes drugače, kot bi si za športno vožnjo morebiti želeli.

Vse drugo, kar ni mehanika, je lastno tej znamki. Ja, ročica menjalnika je enaka kot pri 2008 in logika menijev zvečine tudi, kar ne moti, morda celo ugaja. Samosvoje oblikovanje mu daje pečat znamke, radodarno odmerjena alkantara pa v veliki meri doprinese k prijetnemu bivanju med vožnjo. Zanimivo – medtem ko so citroëni znotraj radi zelo svetli, je DS 3 tam zelo temen, zadaj celo pretemen. Delno tudi kot posledica v plavut morskega psa oblikovanega stebrička B.

Vinko Kernc

Vozniku so namenili zelo majhne in v celoti skromne digitalne merilnike, prednja sedeža sta prijetno bočno oprijemljiva, sicer v splošnem dobro ergonomijo pa kvari upravljanje infozabavnega sistema zgolj na dotik. Ugajajo še pameten ključ, odločnejši (a nemoteč) notranji zvok v nastavitvi sport, merska obvladljivost pri tesnem parkiranju, vtis prestiža in splošna prikupnost.

Vinko Kernc

Kam torej meri DS 3 CB? Njegova jasna naloga je siljenje v razred prestižnih vozil, predvsem na račun (notranjega) videza in izbranih materialov, a tudi s posebnostmi, kot so denimo samodejno pomične zunanje vratne kljuke. Koliko mu bo to uspevalo, bodo, jasno, povedali kupci.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta