(TEST) GLE coupe je elegantnega videza z občutkom čvrstosti terenca, ki ne more ostati neopažen

Vinko Kernc
24.01.2021 05:00
Prvi veliki športni terenec s kupejevskim videzom, ki so ga v Münchnu predstavili leta 2008, je takoj polariziral javnost. A se je kmalu izkazalo, da je smer prava, zato se je sedem let po tem pojavil njegov stuttgartski tekmec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Veljalo je leta 2008 in velja še danes: simbioza se zdi v teoriji nesmiselna (spodaj terenec, zgoraj kupe), a je praksa pokazala, da je ta simbioza lahko na videz (in še kako drugače) prepričljiva.

Kokpit: zmes elegance, prestiža, udobja in tehnike 
Vinko Kernc

Kupeji v splošnem nikoli niso imeli močnih argumentov, z izjemo športnosti in/ali elegance. Toda ko gre za športnoterenski kupe, je še toliko bolj nesmiselno: načelno in v teoriji je športni terenec namenjen "aktivnemu preživljanju prostega časa", kar po neki logiki vključuje tudi rekvizite. GLE coupe ima sicer velikanski prtljažnik, ko gre za osnovno postavitev, pri podrti klopi pa gre praktično zgolj za podaljšanje, saj višine zaradi položne zadnje šipe ne pridobi. Nič ne bo z bicikli.

Zgoraj kupe, spodaj športni terenec, vmes pa limuzina. Paket AMG line in kolesa dvignejo ceno za šest tisočakov neto. 
Vinko Kernc

Še nekaj je treba vedeti vnaprej: vidljivost nazaj je zelo omejena. Položna šipa je skozi vzvratno ogledalo nizka, tam so še vzglavniki zadnje klopi in vse skupaj je precej zatemnjeno. Ampak saj ima vendarle štiri kamere za nadzor okolice in kup drugih varnostnih asistenčnih sistemov.

Zvok in oblika: izjemen burmester, vreden svojega tisočaka 
Vinko Kernc

Od tu naprej je zgodba povsem "mercedesovska", saj je to, v primerjavi z denimo GLA, tisti pravi benz. Naj gre za vabljivo, očesu prijetno in fotogenično notranjost, za splošno (vidno in čutno) razkošje, za pretežno kakovostne materiale (pod vratnimi ročaji je še vedno trda plastika), za okusno razmerje med tehničnim in subjektivnim videzom ter za izjemno izolacijo pred truščem in tresljaji ali pa za podrobnosti, kot so električno nastavljiva višina vzglavnika, učinkovito in predvsem enakomerno ogrevanje sedežev, izjemen zvok avdio sistema, neutrujajoči sedeži, sistem za sproščanje na prednjih sedežih za daljše vožnje in tako naprej.

Vinko Kernc

Če na takšnem GLE piše 400 d, je to jamstvo za "dovolj, če ne celo preveč". Moči ima na tono mase kot dobri športni avtomobili, navora ima več samo še različica AMG, pogon je brezhiben štirikolesni. Preveč? Več kot samo nerodno je, ko imate občutek, da ste na prazni avtomobilski cesti nekako nesmiselno prepočasni, merilnik pa pokaže 180. Za vse skupaj je poleg že omenjenega "krivo" tudi zračno vzmetenje s štirimi možnimi položaji višine od tal. Zvečine gre stvar samodejno, ima pa voznik tudi nekaj vpliva. Na samodejnost menjalnika ima voznik prav tako vpliv, če je to sploh potrebno, saj sam deluje odlično. Če pa že, sta za volanskim obročem ročici za ročno pretikanje; navzgor pretika brez pripomb, navzdol pa tudi ta samodejni menjalnik včasih omahuje.

Vinko Kernc

Pri pogonu se je, če je že (športni) terenec, vendarle prav dotakniti tudi terena: vedeti je treba, da GLE coupe, ki ima spredaj zelo široke (285) in nizke (40) gume, zadaj pa še bolj široke (325) in nizke (35), čeprav so te zimske (M+S), najraje vidi asfalt in še najraje avtomobilsko cesto. Nič pa ni narobe, če je prekrita s snegom.

Splošno počutje in pogonska mehanika naredita daleč največji in najboljši vtis, a tudi ta benz ni popoln. Vstopanje in še bolj izstopanje preko čedne stopnice nista lahka (razen morda za dvometraše), pogosto se tudi hlače pri izstopu umažejo. Pri premikanju vozila naprej-nazaj se to po vklopu položaja D (vožnja naprej) še malce zapelje nazaj, kar je dobro vedeti pri tesnem parkiranju. Velikanski dvojni zaslon na armaturni plošči je vsekakor dobrodošel, a morda z vso množico možnih nastavitev in podatkov včasih tudi zmede. Številni gumbi in njihovo okolje na volanskih prečkah so v celoti svetleči in zato slabo čitljivi. In v menijih je, denimo, nerodno to, da so nastavitve za sedež na različnih mestih.

Vinko Kernc

Usoda tako dragih in prestižnih avtomobilov danes ni prav prijazna: od njih pričakujemo, da bodo predčasni, elektronski sistemi pa utegnejo pri svoji avantgardnosti ponagajati tudi njim. Pri GLE coupeju gre na račun tega zamera (sicer pohvalno napredni) navigacijski napravi, delovanju pametnega ključa, tipalu za dež in še čemu. Je pa obenem treba priznati, da je njegova samovoznost med najboljšimi: odlično vodi po sredini prometnega pasu, ob vklopu smernika sam elegantno zamenja pas in se v primeru, ko spustite volanski obroč, počasi in varno sam zaustavi znotraj prometnega pasu.

Vinko Kernc

Pa vendar: GLE coupe je v svoji osnovi in bistvu (in še enkrat) tisti pravi benz - uglajen, eleganten, prostoren, prestižen, prijeten za vožnjo in bivanje, zato ni čudno, da vozniku vliva občutek ponosa. In navsezadnje: ko stoji na cesti, ima hudičevo dober nastop.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta