(TEST) Seat je del koncerna Volkswagen, v katerem si blagovne znamke delijo tehniko in še kaj

Vinko Kernc
14.03.2021 05:00
Španski? Seveda! Seat je španska blagovna znamka, leon izdelujejo v Španiji in oblikovalec je Španec. Pa vendar …
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seat leon sportsourer: morda najbolj dinamičen (v smislu videza) kombi tega velikostnega razreda ta hip Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Kakorkoli obrnemo, je Seat del koncerna Volkswagen, in ta še zdaleč ni edini, v katerem si blagovne znamke delijo tehniko in še kaj. Saj to je pravzaprav namen združevanj. V konkretnem primeru pa drži: leon - tudi kot sportstourer (ali po slovensko kombi) - si z golfom in octavio deli oblikovalski jezik (a je jasno razpoznaven kot seat) in platformo, kar danes pomeni tehnično osnovo, vso skrito tehniko (pogon, podvozje) in večino elektronike, vključno z infozabavim sistemom in asistenčnimi sistemi.

Prtljažnik je pomemben adut takšnega leona. Je med najboljšimi v vseh pogledih. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Marsikaj zato lahko ponovimo, tako prednosti kot pomanjkljivosti. A je leon sportstourer vseeno na neki način privlačen, marsikomu godi že, da gre za temperamentno znamko z juga Evrope. A je, spet kot sportstourer, tudi zelo družinski, pri čemer je, jasno, na prvem mestu prtljažnik. Ta je za le 20 litrov manjši kot pri za pet centimetrov daljši octavii combi, kar je še vedno izvrsten rezultat: od 620 do 1600 litrov lepo obdelanega prtljažnika z dvojnim dnom, z (žal le) eno lučko, z dvanajstvoltno vtičnico, s štirimi kljukicami za vrečke, z dvema predaloma ob bokih, s proženjem naslonjal zadnje klopi, pa nesimetrično podaljšljiv in s precej veliko luknjo v srednjem delu zadnje klopi za daljše predmete. Tudi za smuči.

Kokpit zaznamujejo ravne površine z ostrimi robovi, ki se pogosto zalomijo v pravem kotu. Kar sploh ne moti. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Dobre novice se nadaljujejo na zadnji klopi, kjer so potnikom namenili precej opreme, vključno z dvema priključkoma USB C, s sredinskim naslonom za roke, z zračnimi režami med prednjima sedežema ter z nastavljanjem temperature za zadnji del. Kar je spredaj, pa je pri koncernu že tradicionalno: informacijsko bogati merilniki, prijetna sedeža (mere, trdota, bočna opora), urejeno okolje, zasnova in materiali, ki silijo proti prestižu, ter zadosti opreme, vključno s tristopenjskim ogrevanjem volanskega obroča. Prijetno.

Vinko Kernc

V časih, ko je število barv ambientalne svetlobe pomembnejše od osnovne tehnike, je prav zato treba pohvaliti pogon v celoti. Zdaj že dobro poznani 1,5-litrski bencinski TSI je izza volana odličen: v prostem teku je praktično nezaznaven (povsem zadušeni tresljaji in trušč), do kakih 2500 vrtljajev je skorajda neslišen, do prekinjevalnika pri 6300 vrtljajih pa se dokaj lahkotno zavrti. Navorska krivulja je prijetno zvezna (in s tem je zvezno tudi pospeševanje) in navora je zadosti za mestno poskočno vožnjo ob zmerni porabi goriva.

Vinko Kernc

Se pa pozna razmeroma majhna moč, ko (če) je treba tesno prehiteti pri hitrosti nad 100 kilometri na uro. K sreči so gibi ročice menjalnika odlični in natančni, odziv menjalnika prav tako. Podvozje je odličen kompromis udobja in dinamike, še posebej pa tu izstopa volanski mehanizem. Navdušuje tudi nezaznavno popuščanje samodejne ročne zavore pri speljevanju.

Če se voznik v takšen leon presede iz športnega terenca, nad katerega dinamiko vožnje je bil sicer navdušen, dobi občutek, da je sedel v športen avtomobil: nizko sedenje, veliko boljši občutek krmiljenja, a tudi manj vetrnega trušča in na koncu manj porabljenega goriva. V leonu se sicer odlično sedi (malce moti le že tradicionalno nekoliko dolg hod stopalke sklopke), volanski obroč dobro sede v roki in osnovna grafika merilnikov je bogata s podatki, pri čemer je mogoče marsikaj tudi nastaviti po meri. In še vedno velja, da imajo avtomobili tega koncerna med tekmeci menda najboljši potovalni računalnik.

Vinko Kernc

Toda danes ni več avtomobila, ki bi bil imun za muhe digitalne tehnike, in leon ni izjema. Tudi pri njem je na armaturni plošči en sam gumb (varnostne utripalke), preostalo krmili dotik prsta, vključno s ploščico za zunanje luči, ki je skrita levo pod volanski obroč. Zelo moteče je tudi upravljanje infozabavnega sistema, vključno s tremi drsniki (glasnost in temperatura), ki niti niso osvetljeni. Pri vsem skupaj pa je dobro dvoje: da so na volanskih prečkah še vedno klasični mehanski gumbi in da je v menijih precej (tudi nastavljivih) bližnjic, da se lahko dotikanje zaslona med vožnjo prej konča.

Vinko Kernc

Pravite: španski? Lahko razumete tudi tako: vsebina, ki je zvečine ob tekmecih, ponekod tudi nad njimi, je zapakirana v samosvoj videz, tako v veliki sliki kot v podrobnostih. In leon sportstourer je resnično dober družinski avtomobil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta