(TEST) Enoprostorcev je vse manj, toda Honda jazz kljub vsemu ostaja in obstaja

Janez Kovačič
19.02.2021 05:00
Jazz je predstavnik tiste avtomobilske vrste, ki ji napovedujejo usodo dinozavrov. Morda. Toda mali japonski enoprostorec, ki mu res ni mogoče pripisati kakšne karoserijske razburljivosti, se izkaže tam, kjer je gotovo pomembno - pri uporabnosti, prostornosti, praktičnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Majhnih enoprostorcev je vse manj, pobira jih, menda jih najbolj ogrožajo športni terenci. Škoda in čudno. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc
Armaturna plošča je kombinacija preprostosti, digitalnosti in hkrati dovolj znanega japonskega minimalizma. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Mala enoprostorska honda se pelje v 20. leto svojega tržnega obstoja. Številke kažejo, da enoprostorci skoraj vseh velikosti oziroma razredov izgubljajo bitko predvsem s športnimi terenci, še posebno na evropskih trgih in tudi v Sloveniji. Ni čisto jasno, zakaj. Bilo bi, vsaj pri jazzu, nekako razumljivo, ko bi bilo to zaradi pomanjkanja karoserijske atraktivnosti, saj je jazz skoraj tipičen predstavnik japonske oblikovne/avtomobilske filozofije: dobra oziroma temeljita izdelava, funkcionalnost, zanesljivost, vse drugo ali vsaj marsikaj pa nekoliko "za zraven".

Zadaj je prostorno in dovolj udobno, prava osvežitev je način zlaganja zadnjih sedežev oziroma sedalnega dela, kar pripomore k večji uporabnosti avtomobila. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Časi, okusi in potrebe so se sicer spremenili, toda jazz ostaja. Aduti so drugje, skoraj sramežljivo skriti v rokavu. Čeprav dimenzijsko skromen, je volumen prtljažnika soliden. Še bolje je, ker je mogoče sedalni del zadnjih sedežev potisniti navzgor in s tem dodatno povečati prostornost za prednjima sedežema. Gre otročje lahko in preprosto, prava magija ali "magic seats", kot pravijo temu. Tudi sedi se tam zadaj kar presenetljivo udobno, pa naj gre za kolena ali glavo. Prtljažnik ima nekaj nakladalnega roba in zložen tudi nekaj klančine, a ni tragedije. Je pa nerodno, ker ga ponoči osvetljuje lučka, ki je brlivka. Malenkost, ki draži.

Prtljažnik ob tako skromnih dimenzijah ne more biti neverjetno prostoren, a se da živeti s tem. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Armaturna plošča je znova dokaz japonskega minimalizma, ki se spogleduje s sramežljivim asketizmom. Merilniki so digitalizirani, je pa uporaba oziroma pregledovanje tistega, kar ti ponuja multifunkcijski zaslon, sploh ne premajhen in tudi ne prevelik, logično, preprosto, sprejemljivo, predvsem pa učljivo tudi za starejšo publiko. Fina in dandanes bolj redka kot odprta gostilna je preglednost nazaj. Odlagalnih prostorov je kar nekaj, žal so dimenzijsko in prostorninsko preskromni. In če ne veš, zakaj je jazz enoprostorec, si moraš ogledati skoraj ogromen prostor pod prednjo šipo - kot letališče. Je lahko jazz družinski? Seveda - kot skoraj vsak avtomobil.

Mali Hondin enoprostorec ima kar dolgo tržno zgodovino, toda prihodnost je precej vprašljiva, saj se kupci že nekaj časa veliko bolj navdušujejo nad športnimi terenci. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Če enoprostorci niso več v modi, so pa hibridi. Hibridni sklop je skoraj klasika: bencinski motor poganja generator, ki polni baterijo, ta pa ob pomoči električnega motorja prednji kolesi. Gre, čeprav je med priganjanjem motor (pre)glasen, tudi povprečna poraba občutno prekaša tovarniško zapisano. Kdor si avto v tej pogonski varianti omisli zato, da se bo vozil (pre)hitro in malce razgrajaško, je zgrešil.

Vinko Kernc

Jazz ohranja svoj izvirni DNK, kar se že nekaj časa zdi kot boj z avtomobilskimi mlini na veter. In če bi bil cenovno bolj sprejemljiv, bi bil njegov boj morda uspešnejši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta