(TEST) Renault captur e-tech: Prtljažnik enak kot pri običajnih capturjih, polnilni kabel pospravljen pod dvojno dno

Vinko Kernc
15.02.2021 05:00
Daleč od tega, da bi bila tako skoncentrirana tehnika v tako majhnih avtomobilih nekaj običajnega. In Renaultov e-tech je pri tem na neki način edinstven.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault captur: prepoznaven, všečen in prepričljiv videz ter absolutni lanski zmagovalec v svojem razredu pri nas. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

​Captur e-tech je (pogonski) hibrid z bencinskim in z dvema elektromotorjema, takšen in kot križanec ali športni terenec pa se zdi pravšnji za hitro primerjavo z avtomobilom iz lastne hiše - tudi električni zoe želi nekoliko ugajati tistim, ki imajo radi visoko sedenje.

Kokpit: prijetno okolje, dober volanski obroč, veliko (dobrih) mehanskih gumbov Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

V primerjavi z njim je captur za kar 15 centimetrov daljši, za sedem širši in za dva višji, pri tem pa ima prtljažnika za 198 litrov v osnovni in za 50 litrov v povečani postavitvi več. Pogonske moči je pri capturju za 8 kilovatov na tono več (čeprav je za 62 kilogramov težji - a je to glede na vgrajeno pogonsko tehniko pričakovano in sploh ne tako veliko); do 100 km/h pospeši v 0,6 sekunde počasneje, največja hitrost pa pri capturju ni omejena (zoe ima omejeno na 140 km/h). Na koncu je captur tudi za okoli deset tisočakov cenejši, če ne upoštevamo tovarniškega popusta in državne subvencije, ki za zoe znašata okoli 7500 evrov. Kupci, ki se ozirajo za čistejšo pogonsko tehniko, zagotovo razmišljajo o obeh možnostih, zatorej je primerjava v praksi vsekakor smiselna. Morda velja tu omeniti tudi, da captur sme vleči prikolico, medtem ko za zoe vleka prikolice ni predvidena.

Avdio sistem: odličen zvok in zelo ergonomska zavolanska konzola za krmiljenje Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Takšen captur ima pogonski sistem seveda v celoti pospravljen pod prednji pokrov, razmeroma majhna pogonska baterija (kapaciteta 9,8 kWh) pa je pospravljena pod zadnjo sedežno klop. S tem ostaja prtljažnik praktično enak kot pri običajnih capturjih, polnilni kabel pa je lepo pospravljen pod dvojno dno.

V osnovi deluje pogon po klasičnem hibridnem načelu: za pogon prednjih koles skrbita izmenjaje ali hkrati bencinski motor in glavni elektromotor, ''pomožni'' elektromotor pa vskoči za kratek čas (nekaj sekund) na pomoč le v načinu Sport in ob polnem plinu. Vse skupaj, s sistemskimi 160 konjskimi močmi na čelu, se seveda pozna: avtomobil je odziven in živahen tako v mestu kot na cestah zunaj mesta.

Captur e-tech je od zunaj najlažje prepoznaven po majhnem napisu na zadku. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Tehnično zanimiv in med običajnimi cestnimi avtomobili edinstven je menjalnik, ki ni ne neskončnostopenjski CVT ne dvosklopčni EDC, kot smo pri hibridih vajeni; gre namreč za sekvenčni menjalnik, kakršnega imajo predvsem dirkalniki, v capturju pa med drugim omogoča speljevanje brez sklopke, saj speljuje vselej s pomočjo elektrike. S tem in s svojo močjo morda zato takšen captur vabi k živahnejši vožnji. V mestu in na avtomobilski cesti je kombinacija s tega stališča brez pripomb, rad pa ima tudi hitro vožnjo v ovinkih in navkreber v načinu Sport, kjer je mogoče lepo izbirati linijo vožnje do kakih 100 kilometrov na uro. V načinu Sport, mimogrede, znatno hitreje napolni pogonsko baterijo kot v običajnem načinu (Pure).

Vinko Kernc

Nad surovo športno vožnjo takšen captur ni posebno navdušen, saj nanjo ni uglašen ne s pogonom ne s stabilizacijskim sistemom. A ne glede na način vožnje velja, da je hibridni pogon prijazno varčen: pri 130 kilometrih na uro naj bi po podatkih s potovalnega računalnika zahteval okoli 7, pri 160 pa 10 litrov bencina za 100 kilometrov, še posebej pa navdušuje skupna testna poraba 7 litrov na 100 kilometrov, pri čemer je bila vožnja večinoma precej živahna.

Vinko Kernc

V preostalem je captur e-tech kot vsi drugi capturji: všečen zunaj in znotraj, prijeten za upravljanje, družinsko prostoren, dobro opremljen, pa z nekaj (tudi ergonomskimi) pomanjkljivostmi in kot večina danes tudi z nekaj motnjami pri delovanju elektronskih sistemov (infozabavni sistem in asistenčni sistemi). Tipičen renault današnjika, le z najbolj dovršeno pogonsko tehniko med vsemi capturji.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta