Zmagovalec?

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.04.2020 12:54

Avtomobilska industrija pogleduje po virusni puščavi in ni videti, da je na oddaljenem obzorju kje kakšna oaza. Ampak to je puščavski privid.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Pandemija je na površje prinesla marsikaj, o čemer bodo morale avtomobilske tovarne temeljito premisliti in tudi upoštevati. To je sprememba strategije, dolgoročno določanje novih ciljev. In o nekaterih bo pretežno odločala sama, o nekaterih pa bo morala sprejeti in upoštevati nekakšen družbeni konsenz.
Tisto, kar ji utegne biti po vsem virusnem dogajanju vsaj v manjšo uteho in morda korist, je spoznanje, da je avtomobil v izrednih okoliščinah tako rekoč edino uporabno prevozno sredstvo. Vse vrste javnega prevoza so se utopile v prepovedih – ne glede na to, ali s(m)o bili z njimi nezadovoljni ali navdušeni. Če to v manjših mestih morda ni vesoljni problem, si mi iz teh krajev zelo težko predstavljamo, kaj to pomeni v megalopolisih. In v časih, kot jih živimo sedaj, zanesljivo sem in tja potrebuješ prevoz – kolo ali morda motor pač nista za vse, še posebej, ko gre za bolezen oziroma zdravje.
Koronavirus je pod precejšen vprašaj postavil tudi souporabo avtomobila, alternativo, ki si je v zadnjih letih tudi pri nas, sicer po polžje, pa vendarle, utirala pot na sceno mobilnosti. V okoliščinah, ko je še precej nejasno, kje in kako se lahko okužiš, je prepričevanje o ustrezni tovrstni varnosti avtomobila, ki gre iz rok v roke, precej neuspešno početje. V to kategorijo v veliki meri spadajo tudi taksiji. Ne poznam številk o tem, kako gre enim in drugim, s precejšnjo gotovostjo domnevam, da se spominjajo bistveno boljših časov – in ne le pri nas. S tega zornega kota je osebni avtomobil nekakšen zmagovalec izrednih mobilnih razmer. Toda o prihodnjem razvoju splošne mobilnosti zanesljivo ne bo odločala zgolj avtomobilska srenja.
Avtomobilska industrija pa bo morala sama premisliti o svoji globalni in siceršnji organiziranosti. Izziv je velik. Ali je smiselno te dni že zagnati proizvodnjo avtomobilov na enem koncu Evrope, ko je na drugem vse narobe, so se spraševali na sestanku največjih nemških avtomobilskih izdelovalcev. Kaj jim je odgovorila kanclerka Angela Merkel, ki je bila zraven, ni znano. Odgovor, če bi bil pravi in uresničljiv, je vreden mnogo več od piškavega milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta