Med sredozemskimi kuhinjami je najbolj priljubljena italijanska

Mateja Bratuž
26.08.2021 05:00
Čeprav bi se marsikdo v toplih poletnih dneh najraje odpovedal ustvarjanju s kuhalnico, to še ne pomeni, da v poletnih mesecih slabo jemo. Nasprotno, na mizah so še pogosteje zdravi krožniki s pisano zelenjavo z vrta, hitro pripravljene mesne ali ribje jedi z oljčnim oljem, ob njih pa kozarček izbrane pijače. Vse to je pravzaprav sinonim za model najbolj zdravega prehranjevanja, ki mu mnogi pravijo mediteranska dieta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni poletja brez paradižnika
Istock

Ko sem nedavno pri babici odkrila 50 let staro kuharico, ki jo je spisala italijanska diva Sophia Loren, so me jedi znova očarale, še bolj pa strast pri kuhanju, kakršno premorejo le Sredozemci. Večina receptov je sestavljena iz lokalnih in sezonskih svežih živil, polnih zdravih hranil, priprava pa je primerna tudi za začetnike. Eno poglavje Lorenova nameni tudi vinu, ki ga je v družbi Tita spoznavala na Brionih.

Ni poletja brez paradižnika

Med sredozemskimi kuhinjami je najbolj priljubljena italijanska. Le kdo ne pozna pice, testenin na tisoč in en način ali pa sladkosti, kot so tiramisu, gelato in piškotki z nutelo? Sočen rdeč paradižnik nas takoj spomni na poletje. Zdaj že pokojni ameriški kuharski zvezdnik, popotnik in pisec Anthony Bourdain ni mogel mimo paradižnika. V njegovi knjigi Appetites: A cookbook navduši preprost recept za okusno paradižnikovo solato s svežimi mesnatimi paradižniki. Dodamo jim še česen, šalotke, peteršilj, baziliko, prelijemo z najboljšim deviškim oljčnim oljem in kisom iz šerija (tudi balzamični kis bo dovolj dober) ter začinimo s soljo in poprom.

Skleda solate je kosilo, ki vas bo osvežilo z raznimi dodatki, kot so puranji trakci, tuna, feta sir, metuljčki ali pira, pa tudi prijetno nasitilo. Če vam ne diši solata, vas morda prepričajo lahkotne testenine z narezanimi svežimi paradižniki ali paradižnikovo omako, po želji lahko dodate nekaj kaper, oliv, za sladkosnede dodajte rozine, pogumnim jedcem pa nekaj sesekljanega čilija. Če ste uporabili sveže paradižnike, jed obogatite z bivoljo mocarelo, oljčnim oljem, poprom, soljo in nekaj listi sveže bazilike. Sophia Loren prisega na česen, po njenem ne sme manjkati na testeninah, paradižnikovi omaki pa bi vedno morali dodati žlico sladkorja, saj pomaga ublažiti kiselkast okus paradižnika. Testenine s paradižnikom so preprosta jed, a s svežimi sestavinami tako okusna, da se bo pri ljubiteljih pašte gotovo večkrat znašla na meniju, v spremstvu kozarčka najboljšega vina, občasno pa ga zamenjajte s penino.

Ko začarata vonj in okus

Italijanska diva v svoji knjigi piše, da jed ocenimo najprej po njenem vonju, nato po videzu in šele na koncu po okusu. Verjame, da pravi strokovnjak vse ugotovi že z vohom in opazovanjem, zato so italijanske jedi tako dišeče in očem prijetne. Njihove ribje in mesne jedi prav zares vedno tako omamno dišijo, tudi zaradi ščepca ali dveh mediteranskih začimb in zelišč, kot so bazilika, majaron, origano, timijan in rožmarin. Za mnoge med nami diši Sredozemlje po mesu »s roštilja«, Španija po pršutu in paelji, Portugalska po bakalaju, Francija po bagetah, ribjih specialitetah in siru, Grčija po musaki in omaki caciki, Turčija po šiškebabu in baklavi, Maroko po kuskusu in tažinu. Čeprav Sredozemci obožujejo zdrave bele in modre ribe ter morske sadeže, ki jih pripravijo čim bolj hitro in enostavno, da obdržijo morski okus, se na njihovih krožnikih pogosto znajdejo tudi mesne specialitete. Tako morski kot mesni krožniki so premišljeno začinjeni in vedno v kombinaciji z zelenjavo, pa če je to pečen piščanec, dušeno mleto meso ali pa počasi pečena jagnjetina.

Osvežitev s sladoledom

V Sredozemlju obed pogosto sklenejo s sočnim svežim sadjem, poleti s sadnim sladoledom, pozimi pa tudi z okusnim pecivom, ki mu dodajo vloženo, suho ali kandirano sadje. Na Bližnjem vzhodu s sladkornim sirupom prelivajo slaščice iz listnatega testa, nadevane z orehi, pistacijami in datlji, ki jih odišavijo s kančkom rožne vode. Drugod pripravljajo slaščice iz mleka, smetane ali jajčne kreme, kot so španska katalonska krema, italijanska panna cotta in dubrovniška rožata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta