Digitalno spremljanje sladkorne bolezni: Kako izbrati pravo aplikacijo

Miran Varga Miran Varga
26.04.2022 11:46

Tako kot sama bolezen in inzulin je s sladkornimi bolniki vedno tudi pametni telefon. Z mobilnimi aplikacijami ga lahko spremenite v odlično orodje za spremljanje in upravljanje sladkorne bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponudnik mobilne aplikacije

Živimo v času, ko mobilni telefoni opravljajo vlogo fotoaparatov, računalnikov, denarnic, plačilnih terminalov in še marsikaj drugega. S pridom pa jih lahko izkoristite tudi za spremljanje in upravljanje sladkorne bolezni – na voljo vam je več priročnih aplikacij, ki vam bodo v pomoč. Ne glede na to, ali imate sladkorno bolezen tipa 1 ali tipa 2, je razumevanje interakcije hrane, telesne dejavnosti in ravni sladkorja v krvi ključnega pomena za obvladovanje vašega zdravstvenega stanja. Če vas skrbijo število vnesenih ogljikovih hidratov, odmerki inzulina, A1C, glukoza, glikemični indeks, krvni tlak ali uravnavanje telesne teže, vedite, da gotovo obstaja mobilna aplikacija, ki naslavlja prav te izzive. Le najti morate tisto ali tiste, ki so vam pisane na kožo.

Kako izbrati aplikacijo za sladkorno bolezen

Ponudnik mobilne aplikacije

Preprosto spletno iskanje aplikacij za sladkorno bolezen razkrije na stotine tovrstnih aplikacij. Toda vaš cilj ni iskanje najboljše med njimi, temveč tiste, ki je za vas najprimernejša. Zelo verjetno jih boste morali preizkusiti več in ugotoviti, katera vam najbolj ustreza z vidika uporabe in interakcije z vami. Pri ocenjevanju posamezne aplikacije za sladkorno bolezen je najbolje, da si postavite prioritete in merila, kaj od nje zahtevate in kaj je (le) dodana vrednost. Med merili, ki jih upoštevate, so lahko zdravstvene informacije, recepti, štetje ogljikovih hidratov, sledenje ravni glukoze v krvi ali le organiziranje zdravstvenih podatkov.

Kot je že v navadi v svetu mobilnih naprav, ki se razvijajo bliskovito hitro, si boste želeli aplikacije, ki jo avtorji redno posodabljajo. Ne le, da tako hitreje odpravijo morebitne težave in hrošče, to je tudi zagotovilo, da z naslednjo posodobitvijo sistema telefona ali novim modelom telefona ne boste ostali »na suhem«.

Tudi uporabniška izkušnja in funkcije, prijazne do uporabnika, štejejo dvojno. Vnašanje velikih količin informacij zahteva veliko časa (zelo verjetno je, da tega dejansko ne boste počeli). Zato v aplikacijah poiščite funkcije, kot so vnaprej naložene informacije o prehrani, gumbi, ki jih je enostavno klikniti, in koristni opomniki.

Če že uporabljate senzor sladkorja v krvi in inzulinsko črpalko pa tudi pametno uro ali zapestnico, vsekakor preverite, kako se mobilna aplikacija razume s temi napravami. Nekatere aplikacije se bodo brezšivno integrirale z vašo inzulinsko črpalko in senzorjem, kar lahko izkoristite za natančnejše spremljanje in upravljanje sladkorne bolezni. Pod črto pa velja naslednje: aplikacija za upravljanje sladkorne bolezni bi vam morala prihraniti čas, ne pa ustvariti dodatnega dela. Tole je naš izbor aplikacij, ki jih kaže preizkusiti – na voljo so za pametne mobilnike tako s sistemom Android kot tudi iOS.

Ponudnik mobilne aplikacije

Celostno obvladovanje sladkorne bolezni

Če bi morali izbrati aplikacijo, ki zna (skoraj) vse, kar je povezano s sladkorno boleznijo, bi izbrali MySugr. Omogoča namreč štetje vnosa ogljikovih hidratov, sledenje glukoze in ocene inzulinskega odmerka. Na voljo so poročila o ravni glukoze v krvi, še več, oceniti zna tudi hemoglobin A1C na podlagi analize podatkov. Pregleden, intuitiven in prilagodljiv uporabniški vmesnik ter možnost sinhronizacije z merilnikom glukoze sta ena izmed adutov te brezplačne aplikacije. MySugr ima funkcije, ki vam pomagajo, da kar najbolje izkoristite aplikacijo, kot so opomniki, ki vas obveščajo, da pošljete več podatkov (denimo ravni sladkorja v krvi po vadbi), in celo zanimive izzive. Vse podatke in grafikone je enostavno poslati zdravniku, tako da lahko skupaj prilagodite svoje zdravljenje in bolje obvladujete sladkorno bolezen na podlagi natančnih informacij.

Za telefon in tablico

Diabetes:M je aplikacija za dnevnik sladkorne bolezni z vsemi funkcijami, ki jih pričakujete: opomniki glede meritev sladkorja, prehranski dnevnik in sistem za sledenje, integracije z aplikacijami za vadbo in spremljanje trenda krvnega sladkorja. Všeč nam je tudi prijaznost aplikacije do telefonov in tablic. Diabetes:M premore tudi kalkulator vnosa inzulina, ki temelji na informacijah o zaužiti hrani. Podpira pametne ure in zapestnice, torej imate praktične informacije in grafe o stanju na voljo tudi na zapestju.

Pomoč tehnologije

Ponudnik mobilne aplikacije

Še ena zanimiva brezplačna mobilna aplikacija sliši na ime Glucose Buddy. Njena odlika je tesna integracija z napravami proizvajalca Dexcom, kar bolnikom omogoča lažje sledenje sladkorju, odmerkom, vadbi in obrokom – za piko na i lahko zaužito hrano tudi fotografirate. Če uporabljate druge naprave, a vam je aplikacija všeč, lahko podatke seveda vnašate tudi ročno. Eden izmed adutov aplikacije Glucose Buddy je 12-tedensko izobraževanje o sladkorni bolezni, kjer izveste veliko praktičnih in enostavnih nasvetov (»lekcije« trajajo pet minut ali manj).

Za »novince«

Daleč največ vprašanj in skrbi imajo ljudje, ki so šele prejeli diagnozo sladkorne bolezni. K sreči obstaja aplikacija, prijazna do »začetnikov«. Aplikacija Beat Diabetes vam pomaga, da se seznanite s sladkorno boleznijo, saj postreže z ogromno uporabnimi informacijami – od živil, ki se jim je treba izogibati, do preprostih metod za povečanje telesne dejavnosti. Skratka vse, da boste že v kratkem času postali »mojster«. Naučite se prepoznati težave, na katere morate biti pozorni, in ostanite na tekočem z možnostmi zdravljenja. Ta digitalni žepni vodnik po diabetesu je med uporabniki nadvse priljubljen.

Preberite več zanimivih vsebin
v novi digitalni prilogi 'Sladko življenje',
brezplačno.

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta