300 dni boja #zaobSTAnek. Dunja Mijatović: Ohranitev STA je nujna za svobodo medijev v državi

27.10.2021 16:37
Mineva 300. dan, ko Slovenska tiskovna agencija s strani vlade ni prejela niti centa za opravljanje javne službe, čeprav bi ga po dveh zakonih morala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Slovenska tiskovna agencija (STA), ki predstavlja temelj delovanja slovenskih medijev, bi morala sredstva za svoje delovanje od ustanovitelja prejemati na podlagi zakona o STA in sedmega interventnega protikoronaskega zakona (PKP7). Že 300 dni jih ni prejela. Njeni novinarji kljub vedenju, da denarja za novembrske plače najverjetneje ne bo, svoje delo neprenehoma opravljajo vestno, v skladu z etičnimi postulati in novinarskim kodeksom. 

V tem času je STA doživel nekatere pretrese, eden zadnjih je bil odstop direktorja Bojana Veselinoviča. Na njegovo mesto bo najprej v vlogi vršilca dolžnosti, z novim letom pa s polnim mandatom stopil nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Predsednica sindikata novinarjev Alenka Potočnik, sicer zaposlena na STA, je ob odstopu Veselinoviča 30. septembra izrazila pričakovanje, da bo to streznitveni moment za ustanovitelja in da bo v roku tedna ali dveh zagotovil sredstva za nadaljnjo, avtonomno in neodvisno opravljanje agencijskega novinarskega dela.

Ker se vlada in Urad vlade za komuniciranje še nista zganila, je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović danes na Twitterju znova pozvala slovensko vlado k obnovitvi financiranja STA v skladu z zakonodajo. "STA opravlja pomembno javno službo, prispeva k pluralnosti medijev in informacijskih virov v Sloveniji. Njena ohranitev je nujna za svobodo medijev v državi. Znova pozivam vlado, da obnovi javno financiranje v skladu z nacionalno zakonodajo," je zapisala komisarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta