Slovenski mediji na nevarni poti (ne)svobode, komisarka Janšo pozvala, naj odgovorno uporablja družbena omrežja

Matej Simič Matej Simič
04.06.2021 00:01
Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice je slovenske oblasti pozvala, naj ustavijo izrazito slabšanje razmer na področju svobode izražanja in medijev v državi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Komisarka je zaskrbljena nad negativnim vplivom, ki ga imata preveč izzivalna javna razprava ter uporaba vse več žaljivk in groženj na svobodo izražanja v Sloveniji," piše v memorandumu, ki ga je po posvetu s slovenskimi političnimi predstavniki in strokovno medijsko javnostjo objavila komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović

Dunja Mijatović, komisarka za človekove pravice Sveta Evrope 
Ovse

Oblasti v Sloveniji je zato pozvala, naj nemudoma sprejmejo ukrepe za zmanjšanje napetosti in začnejo spodbujati k medsebojnemu spoštovanju pri izmenjavi mnenj. Ob tem je člane vlade, še posebej njenega predsednika Janeza Janšo, pozvala, naj odgovorno in dostojanstveno uporabljajo družbene medije: "Člani vlade se morajo vzdržati stigmatizirajočih in zavajajočih komentarjev o delu civilne družbe in bi morali javno obsojati tak diskurz drugih."

Kot piše, je zaskrbljujoče, da je v Sloveniji sovražni govor, še posebej proti migrantom, muslimanom, Romom, Židom in pripadnikom LGBT+ skupnosti, v porastu. Komisarka je zaznala močno ideološko razdeljenost med levim in desnim političnim polom ter oživljanje družbenih napetosti iz druge svetovne vojne in nekdanje Jugoslavije. 

Robert Balen

Položaj slovenskih novinarjev ogrožen

Komisarka se je seznanila z Janševim pismom "Vojna z mediji", maja lani objavljenem na vladnem spletnem mestu, v katerem neodvisne in kritične novinarje obtožuje vodenja vojne proti njemu, njegovi stranki in vladi, piše v memorandumu. "Prek družbenih omrežjih, zlasti Twitterja, je ves čas spodkopaval verodostojnost novinarjev, tudi tujih. Obtoževal jih je laži in uporabljal žaljive ključnike, denimo #fakenews in #presstitutes," še piše.

Komisarka je izrazila tudi globoko zaskrbljenost zaradi nadlegovanja novinark, ki po njenem ne predstavlja le žalitve človekovega dostojanstva, temveč tudi resno oviro za opravljanje novinarskega poklica.

Seznanila se je s težavami novinarjev, ki so imeli v zadnjem letu težave pri pridobivanju informacij javnega značaja s strani oblasti. Poudarila je, da v kriznih časih, kot je denimo pandemija novega koronavirusa, transparentno zagotavljanje informacij s strani oblasti ne pripomore le k ohranjanju javnega zdravja, temveč tudi k zaupanju javnosti v delo oblasti in zdravstvene ukrepe. 

Robert Balen

Komisarka obžaluje, da je slovenska vlada pandemijo koronavirusa uporabila tudi za pritiske na svobodo izražanja drugače mislečih. Dolgo trajajoči ukrepi, ki so prepovedovali zbiranje, in visoke denarne kazni za protestnike se zdijo komisarki nesorazmerni glede na grožnjo javnemu zdravju in spodkopavanje svobode izražanja. Pravici do mirnega protestiranja in do svobodnega izražanja sta po njenem mnenju močno povezani. Poudarila je, da demokratično vladanje zahteva sodelovanje javnosti in upoštevanje njihovega mnenja.

Slovenske oblasti zavračajo večino kritik

Na memorandum so se v skupnem komentarju odzvali na slovenskem pravosodnem ministrstvu, ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za kulturo.

Večino kritik komisarke glede negativnega vpliva delovanja slovenske oblasti na svobodo izražanja in svobodo medijev so na ministrstvih zavrnili. Med drugim so v odzivu zapisali, da neposredno kritiziranje poročanja medijev s strani predsednika vlade Janeza Janše ne more biti v nobenem primeru razumljeno kot napad na medije.

Strinjali so se z navedbami v memorandumu, da je nivo javnega diskurza v državi padel. Razlog pripisujejo predvsem intenzivnemu nadzoru nad izvajanjem vladnih ukrepov za varovanje javnega zdravja pred pandemijo covida-19. Priznavajo, da so na družbenih omrežjih člani vlade intenzivno soočili mnenja z javnimi mediji. "Po našem mnenju trenutne situacije nikakor ni mogoče šteti za napad na svobodo in neodvisnost novinarskega dela, ampak gre za običajen demokratičen proces. Poudariti moramo, da je svoboda izražanja pravica, ki pripada vsem, vključno z vlado in njenimi predstavniki, in vključuje tudi izraze kritike," so zapisali.

Dodali so, da vlada z nobenim pravnim aktom ni posegla v pravice medijev, urednikov in novinarjev o svobodi poročanja. Zavrnili so vse navedbe o vmešavanju v medijsko politiko in pojasnili, da je svoboda medijev v Slovenija zaščitena z več zakoni, v katere niso posegali. V odzivu je prav tako mogoče prebrati pojasnila o neomejevanju pravice državljanov do protestiranja in obrazložitev, da protivladni protesti v celoti niso potekali brez izgredov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta