6. dan po izgredih: Je policiji uspelo odkriti napadalca na policista, snemalca in fotoreporterja Boruta Živulovića?

B.P.
11.11.2020 10:44

Pri ljubljanski policiji smo znova preverili, kako blizu so nasilnežem, ki so napadli tako policista kot predstavnika sedme sile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulovič Jr.

S posnetkov četrtkovih izgredov, na katerih je policija po poročanju portala 24ur prvič v zgodovini Slovenije streljala z gumijastimi naboji in drugič uporabila vodni top, je razvidno, da je isti napadalec v modri trenirki napadel tako policista kot reporterja. Marsikoga je sicer presenetil odziv policistov na terenu, saj nihče od prisotnih uniformirancev v nobenem primeru ni stekel za napadalcem. "Da se je izgrednik prikradel do policista in ga brcnil, ko je ta izvajal postopek, je taktična napaka policistov, ki so postopek opazovali, namesto da bi ga ustrezno varovali. To ne upravičuje zavrženega dejanja, ki ga je treba obsoditi, bi se mu pa bilo mogoče izognili," je v kolumni za Večer dogodek komentiral piarovec Bartolo Lampret. Ob tem velja tudi dodati, da je na možnost nasilnega protesta že pred četrtkom opozarjala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

Sindikat policistov Slovenije je na Twitterju med drugim tudi objavil fotografijo napadalca in zaprosil za pomoč tiste, ki bi mlajšega moškega prepoznali. 

Borut Živulović
Robert Balen

Zaradi napada enega izmed udeležencev četrtkovega protesta je bil poškodovan tudi fotoreporter Borut Živulović, ki je zaradi poškodb končal v bolnišnici. "Včeraj sem pokrival protest, kot fotoreporter to počne. Situacija je postala napeta po kakšni uri. Ko smo se premikali s Trga republike proti Gregorčičevi ulici, pa sva z Aljošo Kravanjo fotkala rahel spopad med protestniki in policisti," je v odzivu zapisal Živulović. Napisal je, da so policisti nato uporabili solzivec in se umaknili. "Tam sva ostala sama s protestniki, kar naenkrat pa slišim: 'O, lej, fotografa'. Po tem se več ne spomnim. Zbudil sem se v bolečini, kjer nisem vedel, kaj se dogaja. Trenutno sem na stomatološki kliniki, kjer čakam operacijo čeljusti. Hvala za vse želje in podporo," je v petek sporočil Živulović.

Pri ljubljanski policiji smo se zato spet pozanimali, ali so šesti dan po izgredih že odkrili katerega od napadalcev, ki sta napadla policista, snemalca in fotoreporterja. 

"Policisti med drugim še vedno preiskujejo kaznivi dejanji, kjer sta bila v četrtkovih izgredih poškodovana novinar ene izmed medijskih hiš in snemalec medijske hiše. V prvem primeru preiskujejo kaznivo dejanja povzročitve hude, v drugem pa lažje poškodbe, storilci pa še niso znani. Glede četrtkovih izgredov se nadaljuje intenzivna kriminalistična preiskava, pregledi posnetkov in zbiranje obvestil, da se identificira storilce in zoper njih izvede ustrezne ukrepe. Prejeli smo več posnetkov, ki so nam jih poslali občani, opravljenih je bilo več ogledov krajev kaznivih dejanj in zavarovani dokazi, vse pa policisti še analizirajo in pregledujejo, kot rečeno, z namenom identifikacije storilcev in dokazovanja kaznivih dejanj," sporočajo z ljubljanske policijske uprave. In dodajajo: "Ob tem javnost ponovno pozivamo, da naj morebitni, do sedaj še neznani oškodovanci kaznivih dejanj, ta dejanja prijavijo najbližji enoti policije ali na številko 113. Prav tako naprošamo vse, ki imate posnetke dejanj, da video posnetke z morebitnim opisom in drugimi podatki pošljete na za to posebej namenjen elektronski predal policijske uprave Ljubljana: protesti.pulj@policija.si."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta