Akcija cepljenja brez naročanja: Možnost izbire cepiva pomaga pri odločitvi

Jana Juvan Jana Juvan
22.06.2021 17:56
Odslej izbira cepiva in nenapovedano cepljenje tudi na točkah za množično testiranje v manjših krajih. V Mariboru lahko ljudje trenutno izbirajo med cepivom proizvajalcev Pfizer, Johson&Johnson in AstraZeneca. A za slednje cepivo se odloči le redkokdo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

"Dolgo sem razmišljal o cepljenju. Ga podpiram. Čim več se nas cepi, hitreje bomo zajezili bolezen," nam je dejal samostojni podjetnik Matic Gril med počitkom po prejeti prvi anticovid dozi v dvorani UŠC Maribor, kjer te dni znova poteka akcija cepljenja brez naročanja. Prej si nikoli ni vzel časa, da se naroči, zato mu je ustrezal nov sistem nenapovedanega cepljenja. Predvsem pa je pretehtalo odločitev to, da je imel zdaj možnost izbire cepiva. V Mariboru lahko ljudje trenutno izbirajo med cepivom proizvajalcev Pfizer, Johson&Johnson in AstraZeneca. A slednja ima očitno tako slab sloves, da se za to cepivo odloči le redkokdo, priznava vodja mariborskega cepilnega centra Aleksander Jus. Na dobavo Moderne še čakajo. Prav možnost izbire je najbrž pritegnila marsikoga. Odziv ljudi je bil danes namreč znova zelo dober, že do 11. ure je nenapovedano prišlo 180 ljudi, kar je več kot v soboto v celem dnevu. "Cepiva bo dovolj, da si ga bodo ljudje lahko izbirali, lahko ga tudi še donaročimo," ob tem zagotavlja Jus. Na istem mestu lahko ljudje nato oddajo tudi vlogo za pridobitev digitalnega potrdila o cepljenju, ki ga potrebujejo predvsem pri prečkanju nekaterih meja.

Manj testov, lažja potovanja

Še naprej poteka cepljenje tudi po sistemu naročanja, danes so cepili tudi otroke nad 12. letom. "Zdaj je cepljena vsa družina. Sem zaposlen v UKC in vem, da je boljše za vse nas, da se čim bolj precepimo vsi, ne le starejši ljudje," nam je povedal Jasmin Mustafić. Njegovemu sinu športniku bo odslej nekoliko lažje tudi pred nogometnimi tekmami, ko ne bo podvržen obveznemu tedenskemu testiranju, manj sitnosti bo imela družina tudi pred odhodom na morje. Predvsem lažja potovanja v tujino so bila ključna pri odločitvi za cepljenje Tanje Jakolič, ki je pravkar zaključila srednjo šolo. "Nisem vedela, da si bom lahko izbrala cepivo in to mi ni tako pomembno," pa pravi o drugi novosti pri cepljenju.

Cepljenje tudi na točkah za testiranje

Po novem bodo cepljenje približali tudi manjšim krajem. S sredo bo tako po državi na večini točk za množično testiranje možno tudi cepljenje. Mariborski cepilni center bo imel točke za hitro testiranje in hkrati cepljenje z možnostjo izbire cepiva v prihodnjih dneh tudi v Pesnici, Dupleku, Staršah, Kungoti, Hočah, Miklavžu in Račah. Urniki so dosegljivi na spletni strani zdravstvenega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta