Amnestije za mariborske dijake ne bo. Poslanec Rajić: Čas je, da se mandat te vlade konča

DR, STA
15.07.2021 09:21
Predlog zakona za podelitev amnestije mariborskim dijakom ni dobil večinske podpore matičnega odbora za pravosodje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Končana je zakonodajna pot zakonskega predloga za podelitev amnestije dijakom, ki so februarja na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlog je predvideval tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob.

V zakonu o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih, ki so ga poslanci SMC v parlamentarno proceduro vložili konec marca, so predlagali ustavitev prekrškovnih postopkov zaradi protestiranja proti dijakom, ki so prekršek storili 9. februarja. Zakonski predlog je predvideval še, da se zneski glob, ki so že bile izdane in plačane, skupaj z vsemi stroški povrnejo.

Andrej Petelinšek

A predlog zakona ni naletel na večinsko podporo matičnega odbora za pravosodje, zato se njegova parlamentarna pot z obravnavo na seji DZ končuje. V SDS ocenjujejo, da se je s predlogom zakona želelo uzakoniti neenako obravnavo kršiteljev vladnih odlokov, kar je v nasprotju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom, hkrati pa je dajal napačen signal glede spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije. Kot dodajajo, v SDS postavljajo zdravje in življenja naših sodržavljanov na prvo mesto, zato ga niso podprli, je povedal Jožef Lenart.

Branislav Rajić
Robert Balen

Odbor Državnega zbora, ki v imenu nosi pomenljivo besedo pravosodje, po Rajiću ni premogel dovolj samostojnosti in je koalicija naš predlog o opustitvi pregona in kazni za mariborske dijake povozila. "Ta koalicijski valjar je tokrat steptal zelo mlad, šele vzklijoč travnik. Ampak trava bo, kot je pokazal tudi referendum o vodi, rasla še bolj in navkljub teptanju. Kot poslanec Državnega zbora bom zato podprl vsako pobudo, ki bo omogočala, da se mandat sedanje vlade zaključi čim prej. Brutalni posegi v človekove pravice in sejanje razdora med ljudmi v Sloveniji, ki si jih privošči sedanja vladna koalicija, se morajo nehati takoj," sklene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta