Angelika Mlinar bo dvojna državljanka. Politikov doslej nismo "naturalizirali", bolj znani so športniki in umetniki

M.St
13.12.2019 15:31

Angelika Mlinar bo dvojna državljanka, slovenska in avstrijska, sporočajo iz SAB. Spomnimo: Slovenci so po izrednih naturalizacijah postali Edward Clug, Rade Šeberdžija, Djordje Balašević, številni športniki, zadnji zelo izpostavljen je bil košarkar Anthony Randolph, ki se ga je oprijel vzdevek Tonček. Vsi primeri seveda niso enaki, nekateri so novo državljanstvo tudi izkoristili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj javno izpostavljeni so sicer primeri izrednih naturalizacij na področjih športa in kulture.
Večer

"Sporočamo, da bo dr. Angelika Mlinar v ponedeljek prevzela odločbo ministrstva za notranje zadeve in z zaprisego postala državljanka Republike Slovenije," so danes sporočili iz Stranke Alenke Bratušek, ki Koroško Slovenko, avstrijsko političarko, nekdanjo evropsko poslanko kandidira za ministrico na čelu službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. S tem bi postala že tretja ministrica, ki v Šarčevi vladi vodi ta resor. Dalje pravijo v SAB tako: "Tudi odločitev avstrijske vlade je bila pozitivna in bo dr. Mlinarjeva državljanka obeh držav. Ko bo dr. Mlinarjeva sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije, bomo o tem obvestili predsednika vlade Marjana Šarca, ki bo nato lahko državnemu zboru poslal predlog za imenovanje dr. Mlinarjeve za novo ministrico službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V SAB pričakujemo, da bo zaslišanje kandidatke v državnem zboru že v prihodnjem tednu."
Vlada Marjana Šarca je že na četrtkovi seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za sprejem Angelike Mlinar v državljanstvo. Na podlagi tega mnenja in ob izpolnjevanju ostalih zakonsko določenih pogojev ministrstvo za notranje zadeve izda odločbo o državljanstvu. V primeru Mlinarjeve pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve, za izredno naturalizacijo iz nacionalnih razlogov, po 13. členu zakona o državljanstvu. Ta predvideva, da lahko z naturalizacijo državljanstvo pridobi polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov. Pri tem pa Slovencem v zamejstvu, ki uveljavljajo korist države iz nacionalnih razlogov, ni treba izpolnjevati pogoja enoletnega neprekinjenega prebivanja v Sloveniji na podlagi statusa tujca.

Alen Omić ob Goranu Dragiću.
Andrej Petelinšek

"Slovenija mi je dala vse"

Najbolj javno izpostavljeni so sicer primeri izrednih naturalizacij na področjih športa in kulture. Eden izmed "naturaliziranih" košarkarjev Alen Omić je za Večer pred časom, ko je igral za Union Olimpijo, danes Cedevita Olimpija, povedal: "Slovenija mi je dala vse. Ko sem prišel, sem se ponovno rodil." V Slovenijo je prišel sprva igrat za ekipo Laškega, nato pa so si ga zaželeli tudi v reprezentanci in tako je pridobil izredno državljanstvo. "Slovenija me je želela imeti v reprezentanci, odločil sem se, da bom košarko igral v Sloveniji, in to je bilo to," na kratko strne svojo zgodbo. "V Bosni se nisem znašel, ni bilo takšnih pogojev. Ljudje tukaj pa so me takoj sprejeli. Ko sem zaigral za reprezentanco, so se mi vsa pričakovanja izpolnila. Tukaj živi tudi vsa moja družina." Ob znamenitem uspehu slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu 2017, ko je ekipa na čelu s kapetanom Goranom Dragićem osvojila zlato, za Slovenijo ni več igral.

Anthony Randolph Tonček
Epa

"Čutim zavest do Slovenije"

Tetiana Svetlična
Andrej Petelinšek

Tudi primeri izigravanja mehanizma izredne naturalizacije

Merlene Ottey
Reuters
Rade Šerbedžija
Sašo Bizjak

781 izrednih državljanstev v zadnjih petih letih

Če pogledamo številke v zadnjih petih letih (v obdobju 2014–2018), te kažejo, da je bilo v državljanstvo iz nacionalnih razlogov sprejetih 781 oseb. V zadnjih dveh letih so številke spet nekoliko narasle, v tabeli pa je podroben pregled izrednih državljanstev po državah izvora in razlogih zanje.

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta