Angelika Mlinar počaščena, da jo vidijo kot ministrico, toda ali ji bo Avstrija to dovolila?

STA, VČ
20.11.2019 18:38

Avstrijski pravni red dvojnega državljanstva načeloma ne dovoljuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angelika Mlinar s predsednico SAB Alenko Bratušek, ko je letos kandidirala za evropsko poslanko. Kohezijsko ministrstvo začasno vodi Bratuškova.
Robert Balen

Koroška Slovenka Angelika Mlinar, ki jo SAB vidi na mestu kohezijske ministrice, se ne namerava odpovedati avstrijskemu državljanstvu. Če ji ne bodo dovolili dvojnega, bo po njenih besedah to zadeve zakompliciralo.
Mlinarjeva je avstrijska državljanka, predsednica SAB Alenka Bratušek pa je v torek dejala, da si že ureja tudi slovensko državljanstvo, saj ne glede na različna pravna mnenja menijo, da je tako prav. Mlinarjeva je za avstrijske medije potrdila, da je oddala dokumentacijo na pristojni dunajski urad in notranje ministrstvo in da upa, da se bo Avstrija odločila, da ji dovoli dvojno državljanstvo.
Postopki pridobivanja dvojnega državljanstva niso tako enostavni, saj Avstrija tega načeloma ne dovoljuje. Tudi slovensko notranje ministrstvo na svojih spletnih straneh pojasnjuje, da večina držav zaradi preprečevanja dvojnega državljanstva predpisuje za sprejem v njihovo državljanstvo odpoved dosedanjemu državljanstvu ali avtomatično prenehanje državljanstva, če njihov državljan prostovoljno, na lastno prošnjo, sprejme tuje državljanstvo.
Mlinarjeva je za slovensko spletno stran avstrijske ORF priznala, da je avstrijski zakon glede tega restriktiven, a da ima veliko avstrijskih državljanov dvojno in celo trojno državljanstvo in da to ni nič takega. Zato si ne predstavlja, da bi njeno prošnjo zavrnili.
"Če bi se to dejansko zgodilo, bi me to spravilo v težave, ker nimam namena oddati avstrijskega državljanstva," je povedala. "Sem koroška Slovenka, sem Avstrijka, sem bila avstrijska političarka. Te zgodovine ne morem kar tako odpisati. Tu imam družino, življenje in to bi bilo kar komplicirano," je odgovorila na vprašanje, kaj bo storila, če Avstrija njeno željo odkloni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta