Arso za južni del države izdal oranžno opozorilo

STA, M.R.
19.08.2024 06:54

Danes bodo predvsem na jugovzhodu Slovenije dolgotrajni in močni nalivi, agencija za okolje (Arso) je zato za južni del države izdala oranžno, za severni del pa rumeno opozorilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj je veter v Dogošah povzročil kar nekaj škode, odkrivalo je strehe, prebivalci pa so dejalo, da je bilo videti, kot bi prišel tornado.
Sašo Bizjak

Na Primorskem so razglasili veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Ozračje pa se bo po daljšem vročinskem valu končno nekoliko osvežilo.

Zaradi neviht z močnim vetrom, ki so v nedeljo popoldne zajele velik del države, so regijski centri za obveščanje zabeležili 77 dogodkov. Na območju občin Krško, Sevnica, Celje, Podčetrtek, Radeče, Šmarje pri Jelšah, Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Grad, Moravske Toplice, Murska Sobota, Šmarješke Toplice, Pivka, Postojna, Podlehnik in Slovenj Gradec je veter podiral drevesa, električne drogove in odkrival objekte, udari strel so zanetili več požarov. Gasilci iz treh poklicnih in 30 prostovoljnih enot so do poznih večernih ur prekrivali odkrite strehe objektov, odstranjevali podrta drevesa, prečrpavali meteorne vode, so danes sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Danes bo večinoma oblačno in deževno, prisotne bodo tudi nevihte, predvsem na vzhodu bodo tudi močnejši dolgotrajni nalivi, poroča Arso. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 stopinj Celzija.

Povečana bo vodnatost rek na jugu Slovenije

Danes se bo vodnatost rek povečala v več delih države, najbolj v južnem delu. Ob krajevno močnejših nalivih lahko predvsem popoldan in zvečer močneje narastejo manjši hudourniški vodotoki, lahko pride tudi do poplavljanja padavinske vode predvsem v vzhodni polovici države, napovedujejo pri Arsu.

V nedeljo so do srednjih pretokov narasle Savinja, Dravinja in Sotla s pritoki. Srednje pretoke imata tudi Drava in Mura. Omenjene reke upadajo, drugod so pretoki rek ustaljeni. Prevladuje mala vodnatost, so na Arsu zapisali v hidrološkem poročilu.

Do torka zjutraj Arso pričakuje največ dežja na skrajnem jugovzhodu države, in sicer med 30 in 60 milimetrov, ob nalivih tudi več. V osrednji in severovzhodni Sloveniji medtem večinoma pričakujejo od 20 do 40 milimetrov padavin. Ker je napoved do neke mere negotova in so krajevno možni tudi močnejši nalivi, je Arso za osrednjo, severovzhodno in predvsem jugovzhodno regijo izdal oranžno, za severozahod in jugozahod pa rumeno opozorilo.

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 stopinj Celzija. V torek čez dan se bo že počasi jasnilo, zato bodo popoldanske temperature v notranjosti države povečini spet nad 25, na Primorskem pa blizu 30 stopinj. Podobnih temperatur bomo deležni tudi v sredo in v četrtek, ob koncu tedna pa bodo temperature v večjem delu Slovenije spet nekoliko presegle mejo 30 stopinj Celzija, so še zapisali na Facebooku.

Na postaji Ribnica - Dolenji lazi je polurna intenziteta padavin presegla opozorilno mejo, pojavljajo se pasovi močnejših padavin, ki potujejo iznad Hrvaške proti severozahodu in zahodu, so zjutraj sporočili iz Arsa. Ta vzorec se bo čez dan ponavljal, ob tem pa je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo.

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin je predvsem v južni in vzhodni Sloveniji povečana tudi nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, opozarja Geološki zavod Slovenije. Državljane ob tem pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

Jutranja temperatura večine rek je med 10 in 25 stopinj Celzija. Bohinjsko jezero ima slabih 24, Blejsko jezero 25, morje ob slovenski obali pa 29 stopinj. V torek bo naraščala tudi Krka s pritoki in reke v kraškem zaledju Ljubljanice. Drugod bodo reke začele upadati, še poroča Arso.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

V torek dopoldne naj bi bilo pretežno oblačno, ponekod bo še deževalo, popoldne pa se bo delno razjasnilo. V sredo lahko pričakujemo jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo, nastalo bo nekaj ploh in neviht, v četrtek pa bo sončno, napoveduje Arso.

Nevihte z močnim vetrom in udari strel so na vzhodu in severovzhodu države že v nedeljo povzročale težave. Največ težav je povzročil močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival objekte. Udari strel so zanetili požare dveh dreves in travnika, nekaj objektov pa je poplavila tudi meteorna voda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta