(FOTO) Po Dogošah v nedeljskem neurju leteli strešniki in veje: "Trajalo je nekaj minut in naša vas je v groznem stanju"

Va, jaj, STA
18.08.2024 12:48

Za jugovzhod Slovenije izdano oranžno opozorilo zaradi spremembe vremena, medtem pa se je glavnina padavin že premaknila proti severovzhodu države. Je vročine za to poletje konec?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bralka

Po napovedih so se že začele nevšečnosti, potem ko je nevihtna celica z zahoda zajela Podravje. V Dogošah je prebivalce presenetil močan sunek vetra, ki je po naselju odkrival strehe hiš in hlevov. Prebivalci pravijo, da je trajalo le kakšno minuto, občutek pa so imeli, kot da jih je zajel tornado, ki ga je spremljala drobna toča. Enemu izmed krajanov je celo prevrnilo nakladalko, potem ko jo je močan veter porinil izpod nadstreška. 

Dogoše po neurju.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Po zraku so leteli strešniki in veje, ki so povzročile tudi kaos na cesti. Dupleška cesta je bila zato nekaj časa popolnoma neprevozna. Ker je veja padla tudi na telegrafnico, so v naselju za nekaj časa ostali tudi brez elektrike. 

"Trajalo je samo pet minut, da je naša vas v groznem stanju," nam je sporočila bralka Anemari Siter in tako kot naš fotoreporter dokumentirala razdejanje. 

Bralka
Bralka

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so nevihte zajele območje občin Krško, Sevnica, Celje, Podčetrtek, Radeče, Šmarje pri Jelšah, Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Šmarješke Toplice, Pivka, Postojna in Slovenj Gradec.

Sašo Bizjak

Po zadnjih podatkih so udari strel zanetili požare na dveh drevesih in travniku, v naselju Anovec v občini Krško pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju. Nekaj objektov je poplavila tudi meteorna voda.

Gasilci treh poklicnih gasilskih enot in 17 prostovoljnih gasilskih društev pokrivajo odkrite objekte, odstranjujejo podrta drevesa, gasijo požare in črpajo meteorno vodo.

Skomarje nad Zrečami
Neurje.si
Sašo Bizjak

Vročinski val končan

Že v nedeljo proti večeru in v noči na ponedeljek, predvsem pa v ponedeljek nas čaka večja vremenska sprememba, so zjutraj opozarjali vremenoslovci. Zlasti na jugovzhodu države bi lahko padla večja količina dežja. Agencija RS za okolje (Arso) je zato za ta del Slovenije izdala oranžno opozorilo. Pretoki rek bi se lahko povečali tudi ponekod v vzhodni in osrednji Sloveniji.

Po daljšem obdobju bolj suhega vremena bo tako po navedbah portala Meteoinfo tudi na jugu in jugovzhodu Slovenije padla večja količina dežja. Ponekod bo dežja lahko celo preveč, saj suha tla v kratkem času ne morejo vpiti večjih količin vode.

Drugod po Sloveniji bodo količine padavin manjše

Večina izračunov meteoroloških modelov kaže, da bo v ponedeljek na jugu in jugovzhodu države padlo do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter, po nekaterih izračunih pa celo več kot 200 litrov.

Drugod po Sloveniji bodo količine po ocenah bistveno manjše. Večinoma bo padlo od 10 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, zaradi možnosti neviht pa lokalno lahko več. 

Ob močnejših nevihtah hitro narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke, lahko pride tudi do poplavljanja padavinske vode.

Dogoše 
Bralka

Burna noč z nedelje in ponedeljek 

Glavnina burnega dogajanja bo ponoči in v ponedeljek, ki bo oblačen in deževen, sprva bodo vmes tudi nevihte. Predvsem na jugovzhodu bodo, kot omenjeno, možni tudi močnejši dolgotrajni nalivi.

Zaradi vremenskega dogajanja bodo zvečer in v noči na ponedeljek po predvidevanjih Arso začele naraščati reke v jugovzhodnem, pa tudi vzhodnem in osrednjem delu države. V ponedeljek naj bi tako Krka in njeni pritoki, Kolpa ter reke v osrednji Sloveniji, v Podravju in porečju Savinje narasle do velikih pretokov, drugje pa do srednjih.

Predvsem vodotoki v porečju Krke in posamezne reke v osrednji in vzhodni Sloveniji se lahko razlijejo. Vodnatost rek se bo povečevala tudi v torek, ko bo dopoldne v južni in osrednji Sloveniji še deževalo.

Od srede naprej naj bi nato spet sledilo več dni lepega poletnega vremena, temperature naj bi konec tedna spet dosegle okoli 30 stopinj Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta