Bančni prevzem: Zakaj je ceno delnice NLB pognalo do rekordne vrednosti?

Damijan Toplak Damijan Toplak
22.07.2024 11:45

NLB objavila revidirano prezentacijo in izboljšano ponudbo za Addiko banko, kar je delnico največje slovenske banke pognalo do rekordne vrednosti na Ljubljanski borzi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z nakupom Addiko Bank bi NLB po treh desetletjih znova vstopila na hrvaški bančni trg.
Igor Napast

Z delnico NLB se je v ponedeljek trgovalo tudi po rekordnih 133 evrov, potem ko so v banki objavili revidirano prezentacijo in pa izboljšano ponudbo za Addiko banko. Po novem v NLB za delnico avstrijske banke Addiko, ki je prisotna na trgih Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije in Črne gore, ponujajo 22 evrov (prej 20 evrov). S prevzemno ponudbo želijo v NLB pridobiti vsaj 75-odstotno lastništvo Addiko banke, predvsem pa je želja z nakupom banke vstopiti na hrvaški trg, kjer trenutno NLB z bančnim poslom ni prisotna, je pa od nedavnega na Hrvaškem dejavna na področju lizinške dejavnosti, saj so prek slovenske Summit Leasing kupili tudi družbo Mobil Leasing, ki ima na Hrvaškem 3,3-odstotni tržni delež v lizinški dejavnosti.

Za delnico Addiko bank zdaj v NLB ponujajo 22 evrov (prej 20 evrov).
Robert Balen

Ob morebitnem uspešnem prevzemu Addiko banke, bi se tržni delež NLB v Sloveniji s 30,2 povzpel na 32,9 odstotka, v Srbiji z 9,9 na 11,8 odstotka, v Črni gori pa s 14,4 na 17,9 odstotka. Občutna rast NLB-jevega tržnega deleža v Republiki Srpski bi bila z 20,4 na 30,5 odstotka, v Federaciji BiH pa s 6,2 na 10,1 odstotka. Verjetno najpomembnješi pa bi bil vstop na hrvaški bančni trg, kjer bi prek Addiko banke NLB prišlo do 2,8-odstotnega tržnega deleža, in do dobrega položaja, da tam svojo prisotnost krepi. Tega se zavedajo tudi v NLB, kjer pravijo, da gre za največji posamični trg v regiji, kjer so prisotni - na Kosovem bi ostali pri 16,9-odstotnem tržnem deležu, v Severni Makedoniji pa pri 15,6-odstotnem.

Blaž Brodnjak, prvi mož NLB, ima za bančno skupino, ki jo vodi, obetavno strategijo, saj želijo do leta 2030 podvojiti bilančno vsoto, prihodke in dobiček.
Andrej Petelinšek

Aktualna prevzemna ponudba NLB za Addiko banko velja do 16. avgusta, lahko pa se podaljša vse do 20. novembra, če bo do takrat ponudbo sprejeli delničarji z vsaj 75 odstotkov kapitala Addiko banke. Slednja ima 6,2 milijarde evrov sredstev (bilančne vsote) in 900 tisoč komitentov, premorejo pa 155 poslovalnic. V banki imajo 5,1 milijarde evrov depozitov strank in pa 3,5 milijarde evrov kreditov strankam. Lani so prigospodarili 41 milijonov evrov čistega dobička, v letošnjem prvem četrtletju pa že 16 milijonov evrov. Ob koncu lanskega leta je imela Addiko banka 819 milijonov evrov kapitala, s čimer je bila knjigovodska vrednost posamezne Addikove delnice 42 evrov. Bilančna vsota skupine NLB pa je bila ob koncu prvega četrtletja letos 26 milijard evrov, četrtletnega čistega dobička pa je bilo 140 milijonov evrov (v celotnem letu 2023 je bilo 551 milijonov evrov čistega dobička). S prevzemi in z organsko rastjo želijo v skupini NLB do leta 2030 bilančno vsoto povečati na 50 milijard evrov, letni čisti dobiček pa na več kot milijardo evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta