Bančnik brskal tudi po kreditu Mira Senice

Glavni v bančni korupcijski aferi Matjaž Majcan je včeraj stopil pred preiskovalno sodnico, a je ni prepričal, da bi se lahko branil s prostosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
So v banki hudi spodrsljaj zaposlenemu odpustili samo zato, da ne bi ogrozili kriminalistične preiskave?
Sašo Bizjak

Glavni akter v aferi tega tedna, bančnik Matjaž Majcan, vodja mariborske poslovalnice banke in hranilnice Lon, ki mu kriminalisti pripisujejo, da je z dobrimi zvezami pri bančnih kolegih iz drugih bank prišel do zaupnih podatkov o slabem finančnem stanju podjetij in se zaradi tega skupaj z drugimi osumljenimi okoristil, je v priporu. Mariborska preiskovalna sodnica ga je zaslišala včeraj. Kako se je zagovarjal in ali se je sploh, nam ni uspelo izvedeti, a očitno je, da tožilstva in sodišča ni prepričal o tem, da bi se lahko branil s prostosti. Pričakovati je sicer, da se bo zoper sklep o odreditvi pripora pritožil.

Poleti so mu zagrozili z odpovedjo

Slabo uro pred njegovim včerajšnjim zaslišanjem je banka Lon v javnost poslala sporočilo, da so kriminalisti v torek hišno preiskavo opravili tudi na sedežu banke - v Kranju. "Zaradi pravice javnosti do korektne obveščenosti in zaščite ugleda naša banke poudarjamo, da v zvezi s kaznivimi dejanji, ki so očitana našemu uslužbencu in drugim preiskovancem, ni osumljen niti Lon niti kdo drug od naših zaposlenih," so zapisali. Če se bodo sumi zoper Majcana izkazali za utemeljene, bodo v banki proti njemu ukrepali skladno z internimi akti in zakonodajo, so sporočili iz banke in izjavo za javnost sklenili s stavkom: "Ravnali bomo izključno tako, da bomo prispevali h krepitvi ene naših temeljnih vrednot - poštenosti pri poslovanju." Ali to pomeni, da Majcanu grozi skorajšnja odpoved, je preuranjeno ugibati, smo pa iz zanesljivega vira izvedeli, da se je banka Lon v preteklosti seznanila z vsaj enim njegovim spodrsljajem. Ujeli so ga, da je neupravičeno vpogledal v kreditno mapo znanega odvetnika Mira Senice in se seznanil z vsemi podrobnostmi odobritve kredita. Ker je s tem zakrivil kaznivo dejanje izdaje in neupravičene poslovne skrivnosti, so v banki ukrepali proti njemu. Po pošti so mu poslali odpoved pogodbe oziroma prepoved opravljanja dela zaradi hujše kršitve pogodbene obveznosti iz delovnega razmerja, a se je že dva tedna kasneje smel vrniti na delo. Zanimivo je, da so mu v banki posle z vsemi pooblastili dovolili opravljati dan zatem, ko ga je predsednik uprave hranilnice Lon Jaka Vadnjal prijavil Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU). Vsekakor pa se ob tem podatku samo od sebe postavlja vprašanje, ali so mu v banki hudi spodrsljaj odpustili samo navidezno, seveda z namenom, da ne bi ogrozili kriminalistične preiskave.

Osumljeni si je premislil

Poročali smo, da je Majcan skupaj z mariborskim notarjem Gorazdom Šifrerjem in do sedaj neznanim storilcem iz Nove KBM lansko jesen v domnevno sumljivi posel potegnil direktorja Komunaprojekta Ivana Bezjaka. Ta naj bi bil privolil v dogovor, da bo v zameno za odpis terjatev v Novi KBM plačal 170 tisoč evrov. Denar je deponiral v sefu notarske pisarne, Šifrer pa je od nedovoljene nagrade 50 tisoč evrov nakazal na račun Majcana. Sume, ki so ga doleteli, je Šifrer Večeru zanikal, Bezjak, ki je v preiskavo padel zaradi dajanja nedovoljene nagrade, pa se je v sredo na naš klic odzval s povabilom, naj se pri njem oglasimo naslednji dan. Včeraj, ko smo v Večeru razkrili podrobnosti o tem, da je prav Bezjak podobno "pomoč" ponujal direktorju družbe Agroruše Veselinu Djuroviču in ga seznanil z Matjažem Majcanom, a se je koruptivni posel sfižil, ker ju je Djurovič prijavil upravi Nove KBM in policiji, pa Bezjak ni bil več za sestanek z nami. "Premislil sem si, počakajmo, da vidimo, kaj bo," se je poslovil od nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta