Beovićeva tudi o pozivu stranke SD: Polni razredi učencev, starejših od 12 let, brez mask ta trenutek niso opcija

M.R.
23.09.2020 13:41

Socialni demokrati so podprli ravnatelje v pozivu za šole brez mask. Bojana Beović odgovarja, da trenutno ni opcije, da bi bili razredi polni, učenci pa brez mask.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović
Robert Balen

Socialni demokrati so na Twitterju objavili sporočilo, v katerem so podprli poziv ravnateljev za šole brez mask. Ob tem so pripisali, da naj ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Pa ne le epidemiologi, temveč tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi in praktiki. "Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete z danes na jutri," so še zapisali. 

Vodja vladne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je včeraj na novinarski konferenci dejala, da so ravno maske edino pravo orodje in orožje proti širjenju novega koronavirusa. Za spletni portal Siol.net pa je dejala, da je potrebna široka uporaba zaščitnih mask, če ne želimo zapirati šol ali gospodarstva. Priporočila o nošenju mask v zaprtih prostorih, kjer so ljudje tesno skupaj, po njenih besedah veljajo že nekaj časa. Po njenih besedah pa se je stroka za uporabo mask v šolah odločila, ker se bolezen pri otrocih prenaša drugače. Pojasnjuje, da tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da se otroke nad 12 letom starosti obravnava kot odrasle in se zanje uporablja ista pravila kot za odraslo populacijo. 

Tako je glede ukrepa, da je za vse učence od 7. razreda osnovne šole dalje, dijake in študente obvezna uporaba zaščitnih mask, dejala, da je to pametno za preprečevanje širjenja okužb. 

Kot alternativo za učence od sedmega razreda dalje je navedla ločevanje razredov v manjše skupine. Da bi pa bili razredi polni, učenci pa brez mask, pa trenutno ni mogoče, pravi. 

Kot nenavadnega je označila poziv za šolo brez mask Socialnih demokratov, s čimer je stranka podprla ravnatelje, ki so v ponedeljek, ko je ukrep stopil v veljavo, zatrdili, da bo ta problematičen. Predvsem zato, ker da je za učitelje neživljenjsko poučevanje z masko. "Parola, kot je šola brez mask, je v dani situaciji kar malce nenavadna. Zakaj raje ne bi rekli zdrava šola s čim manj okužbami? Potem ko bomo okužbe zajezili, se bomo lahko pogovarjali tudi o tem," je Beovićeva dejala za Siol.net.

Danes se je na Twitterju odzvala še predsedujoča SD Tanja Fajon, ki je zapisala, da naj neodvisni strokovnjaki komunicirajo z javnostjo. "Ne drži, da smo proti nošenju mask. Vztrajamo pa, da morajo vodenje krize prevzeti neodvisni strokovnjaki, oni naj komunicirajo z javnostjo. Ne ministri, ne predsednik vlade, ali vladni govorec! Dokler covid-19 kdorkoli zlorablja v v politične namene, bo nezaupanje v sprejete ukrepe." je zapisala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta