Gala dogodek brez mask: Kustečeva se opravičuje, Krek sporoča, da so dobili natančna navodila, kaj pa pravijo pri olimpijskem komiteju?

Miha Raičevič Miha Raičevič
22.09.2020 11:48

Na družbenih omrežjih močno odmeva dobrodelna prireditev v Unionski dvorani, ki jo je organiziral Olimpijski komite Slovenije in na katerem je bila med drugimi prisotna tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sinoči je v Unionski dvorani Grand Hotela Union potekal gala večer, na katerem je Olimpijski komite Slovenije zbiral denarna sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja. Fundacija pomaga mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij in zbranih je bilo okoli 120.000 evrov. Od tega je Mednarodni olimpijski komite (Mok) prispeval kar 50.000 evrov. Na prireditvi je bil namreč prisoten tudi predsednik Moka Thomas Bach

Bach se je sicer včeraj že čez dan srečal s slovenskimi športniki, kandidati za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto. Posnetki s teh srečanj kažejo, da je gost nosil zaščitno masko. 

Prav zaradi zaščitnih mask pa sinočnji gala dogodek, ki so si ga lahko gledalci v neposrednem prenosu ogledali na TV Slovenija, danes odmeva na družbenih omrežjih. S posnetkov je namreč razvidno, da udeleženci, teh je bilo zagotovo več deset, na prireditvi niso nosili zaščitnih mask. "Če bi naši otroci ob zvezkih in pisalnem priboru imeli na mizi še kozarce in vilice, to pomeni, da ne bi bilo absolutno nobene potrebe po zagotavljanju 1,5 metra prostora (katerega večina šol v nobenem primeru ne more zagotoviti) pri šolski mizi? In bi lahko sedeli tako elegantno, brez mask, kot sedi ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter vsi ostali včerajšnji gostje na gala prireditvi in v vseh gostilnah in barih, kjer zaradi kozarca na mizi lahko masko snameš, čeprav sediš le 20-30 centimetrov stran od drugih?" se je med drugim vprašala uporabnica Facebooka na svojem profilu.

V teku je inšpekcijski nadzor

Milan Krek
STA

Prav tako je s posnetka mogoče sklepati, da distanca med udeležnci v številnih primerih ni znašala najmanj 1,5 metra, kot to priporoča NIJZ. Odzval se je direktor inštituta Milan Krek, ki je povedal, da je organizator dobil natančna navodila, da morajo vsi udeleženci nositi maske, ki pokrivajo nosni in ustni predel, saj gre za zaprt prostor. "Pričakujem, da bo zdravsteni inšpektorat ustrezno ukrepal in izvedel postopek proti organiztatorju dogodka," je še dodal. Krek tudi obžaluje, da je bil dogodek izveden na neustrezen način, saj bi lahko šlo za zelo pozitivno zgodbo, katere del so bili sicer številni ugledni Slovenci.

In prav zdravstveni inšpektorat nam je odgovoril, da so glede dogodka prijeli več prijav. Inšpekcijski nadzor je v teku, do njegovega zaključka pa ga ne komentirajo, so še dodali.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec
STA

Med udeleženci dogodka je bila tudi Simona Kustec, torej ministrica vlade, ki je pretekli teden poostrila ukrepe glede zaščitnih mask v šolah, kar je močno razburilo ravnatelje. "Ministrica se iskreno opravičuje in ji je zelo žal, ker na včerajšnjem dogodku ni nosila zaščitne maske. Po zagotovilih organizatorja so prireditev organizirali skladno s priporočili in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ministrica se bo z zaščitnih razlogov testirala na covid-19," so nam odgovorili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Zahteva po odstopu ministrice

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, sicer nekdanja ministrica za infrastrukturo in tudi nekdanja premierka, je na svojem Facebook profilu zapisala, da bi morala ministrica celo nepreklicno odstopiti. 

Phil Hogan
Etienne Ansotte

"Kdo se dela norca iz vas!? Vsak dan od vladnih predstavnikov poslušamo kako nevaren je virus in kako število okužb raste. Vsak dan vlada sprejema bolj ostre ukrepe za 'navadne' državljane. Od šolarjev zahteva, da nosijo maske!! Očitno pa ukrepi za 'prvorazredne' vladne funkcionarje ne veljajo ali pa tam, kjer so oni, virusa ni," je zapisala. "Zakaj bi državljani spoštovali ukrepe, če jih niti tisti, ki jih sprejemajo, ne," se je še vprašala. 

Dajmo nekaj razčistiti v tej državi:  1. Ne moreš biti minister za šolstvo, če učiteljem nočeš plačati dodatne strokovne...

Objavil/a Bojana Potočnik dne Torek, 22. september 2020

Nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v odzivu na Janšev tvit tvitnil, da gre za dvojno moralo in dvojne standarde. "Prvorazredni in vsi ostali, ki se držijo navodil. Poskus zmanjševanja odgovornosti članov vlade. Kako naj ministri, ki so očitno nesposobni zavarovati celo lastno zdravje, skrbijo za zdravje vseh in skupno dobro," se je vprašal.

Strokovnjak za javno komuniciranje Edvard Kadič pa je na Twitterju ogorčeno zapisal, da so v Sloveniji dvojna merila postala standard. "Trenutno desni nosijo maske, levi ne. Če se jutri oblast zamenja, bo pa obratno, brez skrbi. Na dobrodelni prireditvi Olimpijskega komiteja v Ljubljani je pa itak vseeno, pomembno je, da imajo otroci maske v šoli cel dan," je zapisal. Sam pravi, da z masko predava od 4 do 6 ur dnevno in da ga ob dvojnih merilih počasi mineva potrpljenje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta