Bojan Veselinovič napovedal tožbo Janezu Janši, Uroša Urbanijo pozval k opravičilu in preklicu izjave

M.R.
06.05.2021 21:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor STA Bojan Veselinovič
Robert Balen

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič je napovedal tožbo proti premierju Janezu Janši, direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo pa je prek pravnega zastopnika pozval k opravičilu in preklicu izjave, ki jo je zapisal na Twitterju.

Danes dopoldne je namreč Janša tvitnil: "Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in za to mesečno pokasira 8.500 evrov. Več kot predsednik republike."

Janša je komentiral objavo Urbanije, ki pa je nekaj ur pred tem zapisal: "Danes soočenje v Tarči z direktorjem STA Veselinovićem. Oddaja, ki bi morala biti že leta 2009, ko je Veselinović v brutalnem obračuni in dolgotrajnem mobingu na bolniško posteljo poslal odpoved delovnega razmerja tedanjemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku."

Meška je zvečer v oddaji Tarča na TV Slovenija, v kateri je sicer tekla beseda o (ne)financiranju Slovenske tiskovne agencije, še enkrat omenil Urbanija. Povedal je, da je bila ena prvih potez, ki jih je Veselinovič potegnil, ko je prevzel vodenje STA pred več kot 11 leti, odstavitev sedaj že pokojnega odgovornega urednika STA Boruta Meška. "To so ti brutalni obračuni z novinarji. To so ti pritiski in predstavljajte si vse ostale novinarje na STA, ko so videli, kako se je obračunalo z odgovornim urednikom, ali so upali svobodno poročati," je povedal Urbanija. 

Direktor Ukoma Uroš Urbanija
Ukom

Veselinovič se je odzval z besedami, da to in tisto, kar je bilo zjutraj objavljeno na Twitterju, presega vse meje. "Kajti jaz sam za bolezen žal pokojnega Boruta Meška ob odpustitvi nisem vedel," je nadaljeval Veselinovič in pojasnil, da je bil Meško odpuščen 3. novembra, o njegovi bolezni pa da so bili seznanjeni maja naslednjega leta, ko jim je, kot pravi, Meškov odvetnik sporočil, da se je bolezen razvila v decembru 2009.  

Nato pa je Veselinovič pojasnil, da je Urbaniji danes prek pravnega zastopnika poslal zahtevo po jasnem opravičilu in preklicu citirane objave. Proti Janši pa bo uporabil vsa pravna sredstva, je dejal. Napovedal je, da bo vložil civilno in zasebno kazensko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime ter kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. 

Urbanija je še dejal, da se veseli, da se bo ta zadeva odvila.

Na Twitterju se je na Janšev tvit že čez dan odzval novinar STA Mihael Šuštaršič.

Med oddajo pa je tvital tudi odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž, ki je bil v tistem času predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta