Bojana Beović: V Sloveniji bi lahko bilo okuženih približno 10.000 ljudi​, epidemija pod nadzorom

STA, M.R.
17.04.2020 11:43

Glede na ocene, ki temeljijo na različnih modelih, bi lahko bilo dejansko število okuženih v Sloveniji okoli deset tisoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović
Nik Jevsnik/sta

Bojana Beović, ki vodi strokovno posvetovalno skupino vlade za epidemijo, je na novinarski konferenci navedla več različnih ocen, ki so bile na podlagi izkušenj v tujini narejene v Sloveniji. Glede na podatke in izračune modelov, ki so jih opravili na Inštitutu za biomedicinsko informatiko na ljubljanski medicinski fakulteti (IBMI) in Univerzi na Primorskem, bi lahko bilo v Sloveniji okuženih približno 10.000 ljudi, je dejala Beovićeva. 
"Mi lahko iz tega, kar vemo, da je v Sloveniji v tem času kumulativno okuženih 10.000 ljudi," je dejala Beovićeva. "To pomeni recimo pet promilov z nekimi intervali, ki jih različni modeli pokažejo," je dodala. Po njenih besedah, je treba imeti ob razmišljanju o blaženju ukrepov razmišljati o tem številu. 
Obe instituciji sta tudi primerjali število novih potrjenih okužb in ugotovili, da vsak okuženi že nekaj časa v Sloveniji ne okuži več kot enega zdravega človeka. Podobno so ugotovili tudi na IBMI. To pomeni, da je prišlo do t. i. negativne povratne zanke in da število okuženih upada, je poudarila. 
Več pa bo po besedah Beovićeve znanega, ko bo opravljena širša nacionalna raziskava, ki bo narejena na reprezentativnem vzorcu med 1000 in 1500 ljudmi, ki jo je že pred dvema dnevoma napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Epidemije pod nadzorom

​Na novinarsko vprašanje je Beovićeva odgovorila, da bi lahko trenutno ocenili, da je epidemija pod nadzorom. "Mislim, da lahko. Glede na rezultate različnih pristopov modeliranja lahko ocenimo, da je," je dodala. A žal ne gre za epidemijo, ki se popolnoma zaključi in izzveni, je opozorila. Sedaj smo v fazi, ko smo prešli iz velikega epidemičnega vala, ta je bil pri nas na veliko srečo sorazmerno majhen, v neko stanje, kjer bo seveda epidemija še tlela, imeli bomo posamezne izbruhe in jih bo treba zamejiti, kjer se bodo pojavili, je pojasnila. 
Če bi epidemija v Sloveniji tako potekala, kot je v italijanski Lombardiji, bi imeli na oddelkih za intenzivno terapijo 153 bolnikov, na bolnišničnih oddelkih pa 1253. "Naše številke so bistveno nižje," je dejala in se ob tem zahvalila vsem prebivalcem, da so se držali sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije in preprečili širjenje virusa ter da se ni zgodila tragedija.
Po njenih besedah se je po uvedbi rigoroznih ukrepov, kot je zaprtje šol in vrtcev ter omejitev gibanja, širjenje epidemije umirilo. "Krivulja se je sedaj obrnila navzdol in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja," je povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta