"Bojim se, da se že pozna sprega in vpliv trenutne oblasti na RTV." Je verskih vsebin na javni televiziji preveč?

B.P.
22.10.2021 11:06
"Zakaj prenos posvetitve novega škofa?" se sprašuje gledalka javne televizije, primer v svojem septembrskem poročilu izpostavlja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija Ilinka Todorovski.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gledalka D. G. je pisala po prenosu posvetitve novega novomeškega škofa na TV SLO 1, 26. septembra; menila je, da je verskih vsebin na javni televiziji preveč:

"Prejšnjo nedeljo se je v slovenski cerkvi v Novem mestu zgodil za Cerkev najbrž pomemben dogodek. Na RTV ste nas o njem ves dan obveščali in 'nadlegovali'. Še celo ceremonijo ste prenašali na prvem programu. Kot bi bil to najpomembnejši dogodek v Sloveniji. Briga mene, kdo je v NM škof. Menim, da je taka stvar za na 3. program, kjer si jo lahko ogledujejo verniki in tisti, ki jih to zanima, ostalih 70% gledalcev pa Cerkev nervira in razburja. Ne vem, zakaj bi morala jaz zaradi Cerkve ugašati televizor. Končno je po naši ustavi Cerkev ločena od države in naj tako bo tudi na naši RTV. Bojim se, da se že pozna sprega in vpliv trenutne oblasti na RTV. Hvala, če ste mojo pripombo prebrali, upoštevati jo tako ali tako ne morete."

Iz odgovora pisarne varuhinje:

"Uvodoma pojasnjujemo, da varuhinja praviloma ne sodeluje v razpravah, katerih programskih vsebin je preveč ali premalo, saj ima občinstvo silno raznolika pričakovanja. Ko gre denimo za prenose bogoslužij, si jih nekateri želijo vsako nedeljo, spet drugi menijo, da jih je glede na sekularnost države in tradicijo v javnem mediju že zdaj preveč. Vsekakor pa varuhinja odzive, ki jih prejme, predstavi snovalcem programskih shem, tako urednikom in vodstvu kot članom programskega sveta. Glede konkretnega primera prenosa verske vsebine, ki jo izpostavljate, smo za pojasnila prosili urednika verskih oddaj na TV Slovenija Vida Stanovnika, ki je pojasnil, da je prenos posvetitve novega škofa dosedanja praksa:

'TV Slovenija ob imenovanju škofa ordinarija po dosedanji praksi prenaša slovesnost posvečenja. Tako smo 30.5.2021 neposredno prenašali posvečenje celjskega škofa Maksimilijana Matjaža, 26.4.2015 posvečenje mariborskega nadškofa Alojza Cvikla, 23.11.2014 posvečenje ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta.'

Ilinka Todorovski
Robert Balen

Ob tem pojasnjujemo, da so vse programske vsebine, tudi verske, vsako leto znova načrtovane v programski shemi radijskih in televizijskih programov, ki je zapisana v vsakoletnem programsko-produkcijskem načrtu (PPN). Tega pripravijo uredniki in vodstvo, po usklajevanjih in razpravah in ga naposled v imenu javnosti potrdi programski svet, ki ga sestavlja 29 predstavnikov različnih inštitucij, civilne družbe itd. Če vas zanima programsko-poslovni načrt za letos, si ga lahko pogledate na povezavi. Poglavje o televizijskih verskih vsebinah je na strani 47. Glede realizacije PPN-ja za letošnje leto je urednik Uredništva verskih oddaj Vid Stanovnik pojasnil:

'V Uredništvu verskih oddaj smo v letu 2021 pripravljali oddaje v skladu s sprejetim PPN. Razlike v realizaciji so povezane z razglašeno epidemijo covid-19 v prvi polovici leta. Takrat je TV SLO v obdobju januar-maj vsak teden neposredno prenašala mašo iz mariborske stolnice. Realizirali smo 23 prenosov nedeljskih in prazničnih bogoslužij (načrtovano 8). Poleg tega smo v letu 2021 izvedli tri dodatne neposredne prenose bogoslužij: 19.6.2021 prenos s Srečanja bolnikov in invalidov na Brezjah; 30.5.2021 prenos posvetitve škofa Maksimiljana Matjaža; 26.9.2021 prenos posvetitve škofa Andreja Sajeta.'

Ker omenjate TV SLO 3 oz. parlamentarni program, vam podajamo splošno pojasnilo, da je ta program nastal na podlagi Zakona o RTV, in sicer z namenom spremljanja parlamentarnega dogajanja (ZRTVS-1, čl. 3, druga alineja). Takšna je tudi zasnova programa, opisana v programsko-produkcijskem načrtu. V PPN 2021 (str. 30 in 31) so poleg prenosov sej državnega zbora, državnega sveta, parlamentarnih teles in evropskega parlamenta izrecno napovedani le še 'povzetki, pogovori, informacije', glede oddaj pa 'dva pogovora na teden o temah, povezanih z delom slovenskega in evropskega parlamenta'. V praksi se v parlamentarni program (TV SLO3) umeščajo še različne ponovitve, dnevnoinformativne oddaje s tolmačenjem za gluhe in – v času epidemije – tiskovne konference vlade, in sicer praviloma takrat, ko ni prenosov. Ta program torej ni namenjen predvajanju verskih vsebin.

Varuhinja razume, da imajo gledalci, poslušalci in bralci različne svetovne nazore, poglede in pričakovanja do javnega RTV servisa, kljub temu pa pričakuje spoštljivost v komunikaciji in meni, da se je treba vzdržati pri uporabi nespoštljivih oznak in besed."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta