"Novica o prejemu nagrade je znana že nekaj ur, na RTV pa ni ničesar." Preskopo poročanje o dosežkih vlade in premierja?

18.10.2021 13:56
Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija Ilinka Todorovski je objavila septembrsko poročilo o odzivih občinstva. "Septembra je varuhinja znova prejela veliko odzivov, ki se z različnih zornih kotov dotikajo televizijskih, radijskih in spletih vsebin, povezanih z epidemijo, predvsem glede cepljenja, PCT pogoja in protestov. Več kritik se je nanašalo na Tarčo o cepljenju (9. september), več pohval pa na Vroči mikrofon Vala 202 o PC pogoju za državno upravo (28. september). Več odzivov se je nanašalo na nastop notranjega ministra v Odmevih in Tarči; občinstvo je poudarjalo pomen spoštovanja kulture javnega dialoga v javnem mediju," lahko med drugim preberemo v uvodu poročila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na demografski konferenci v Budimpešti. 
Reuters

Gledalka M. U. se je na primer pritožila, ker v informativnih oddajah po njenem mnenju ni bilo dovolj poročil o Blejskem strateškem forumu, dosežkih vlade in nagradi Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope, ki jo je prejel premier.

Vrh EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju
Robert Balen

Iz odgovora varuhinje:

Ilinka Todorovski
Robert Balen

Povsem pa razumem, da imamo gledalci (poslušalci, bralci) različna pričakovanja: kar je za koga premalo, je za drugega preveč. In obratno.

Glede nagrade Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope, ki ste jo omenili, sem preverila v uredništvu Informativnega programa TV Slovenija. Sporočili so mi, da so o tem poročali v prispevku na portalu rtvslo.si in v Poročilih ob petih:

- Janša na Poljskem: Geostrateška situacija se je po pandemiji spremenila: https://www.rtvslo.si/svet/preberite-tudi/jansa-na-poljskem-geostrateska-situacijase-je-po-pandemiji-spremenila/593549

- Poročila ob petih (10. 9. 2021): https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174804423?s=tv.

Menim, da v konkretnem primeru ne moremo govoriti o napaki spregleda. Ali bi bilo temu dogodku mogoče ali treba posvetiti več pozornosti, je zagotovo lahko predmet notranje razprave. Na splošni ravni lahko pojasnim, da uredništva dnevnoinformativnih oddaj (radijskih, televizijskih) vsak dan tehtajo, kako sestaviti posamezno oddajo, kaj uvrstiti vanjo, da bi zadostili načelom aktualnosti, pomembnosti, raznovrstnosti in zanimivosti. Zlasti v času covidne realnosti so ta merila na resni preizkušnji, saj so obsežne vsebine o epidemiji del vsakdanjosti, kar avtomatično pomeni krčenje prostora za druge domače in tuje informacije, politične, družbene, lokalne, kulturne, znanstvene, športne itd."

Septembrsko poročilo varuhinje si lahko preberete TUKAJ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta