Bosanski novinarji Janezu Janši poslali protestno pismo: Vaša poobjava na svetovni dan svobode medijev je še posebej zaskrbljujoča

B.P.
05.05.2021 10:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

Upravni odbor Združenja novinarjev BiH je slovenskemu premierju Janezu Janši poslal protestno pismo. Razlog? Slovenski predsednik vlade je v ponedeljek, torej na svetovni dan svobode medijev, na družbenem omrežju Twitter poobjavil zapis novinarja Nove24TV, ki je zapisal: "Bosanskemu novinarju Avdu Avdiću, zavezniku tranzicijske levice v Sloveniji, se bo v kratkem pričelo sojenje za več kaznivih dejanj!“

{twitter_api}{/twitter_api}

Kot je znano, je Avdić znan bosanski preiskovalni novinar, gostoval je tudi že na slovenskem medijskem festivalu Naprej/Forward, nazadnje pa so ga slovenski mediji povzemali, ko je razkrival dogajanje okoli Roka Snežiča.

Upravni odbor Združenja novinarjev BiH zaradi poobjave, s katero se novinarju napoveduje sojenje zaradi več kaznivih dejanj, izraža globoko zaskrbljenost. Ob tem dodaja, da so o zapisu poročali številni bosanski mediji, označili pa so ga kot neposredno grožnjo in pritisk na novinarja Avdića zaradi prispevkov, objavljenih na njegovem portalu Istraga.ba, v katerih omenja Janšo in imena njegovih sodelavcev.

Avdo Avdić, bosanski novinar, na Festivali Naprej/Forward
Matej Povše

"Za upravni odbor krovne novinarske organizacije, ki združuje medijske delavce iz celotne BiH, je nedopustno, da vi kot predsednik Vlade Republike Slovenije na Twitterju javno obtožujete katerega koli novinarja in predvsem da s takšnim dejanjem dajete neposredno podporo kazenskemu pregonu novinarja Avdića zaradi njegovega novinarskega dela," pišejo bosanski novinarji v protestnem pismu. Zanje je še posebej zaskrbljujoče, da je Janša takšno objavo delil na svetovni dan svobode medijev, ko vse demokratične države in njihovi predstavniki podprejo neodvisno, preiskovalno in svobodno novinarstvo. "Seveda imate vi, tako vsi drugi državljani, pravico biti nezadovoljni s prispevki, ki jih o vas objavljajo mediji v Sloveniji, BiH ali kjerkoli drugod. Kljub temu pa verjamemo, da vam je znano, da se - v okvirih Evropske unije, katere članica je tudi Republika Slovenija -  taka vrsta nezadovoljstva ne rešuje s kazenskim pregonom novinarja s strani javnih uslužbencev, ampak z demantiji neresničnih obtožb in eventualno s tožbami zaradi obrekovanja," lahko še preberemo v pismu. In nadalje: "To je edini demokratično pravilen način odzivanja v primerih, ko je nekdo nezadovoljen z načinom pisanja novinarjev. Da še enkrat poudarimo: kazenski pregon novinarjev zaradi njihovega dela ali samo napoved takih postopkov predstavlja perfiden poskus cenzure in ustavitve novinarjev pri preiskovanju zadev v javnem interesu."

Novinarji iz BiH so protestno pismo poslali tudi novinarskim združenjem iz Zahodnega Balkana, prav tako vsem institucijam EU, vključno z Evropskim parlamentom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta