Božičnice letos od nekaj sto do rekordnih skoraj 5000 evrov bruto. Kje so najbolj radodarni?

Damijan Toplak Damijan Toplak
10.12.2021 06:00

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so delodajalce pozvali, naj delavce nagradijo z dodatnimi izplačili (13. plača, božičnica) iz naslova uspešnosti poslovanja. Čeprav smo že skoraj sredi decembra, pa v veliko podjetjih višine zneska še niso določili, mnoga pa podatka ne želijo deliti z javnostjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za dobro opravljeno delo si zaposleni zaslužijo dobro plačilo, tudi božičnico. 
Tomaž Ranc

Letošnji podatki bodo znani šele prihodnje leto, smo pa višino izplačil preverili po posameznih podjetjih in ugotovili, da bodo božičnice visoke od nekaj sto evrov do rekordnih skoraj 5000 evrov bruto.

Oproščeni dohodnine, ne pa prispevkov

Pomembno za delodajalca je, da so izplačila božičnice do zneska povprečne bruto plače v državi, ki za letošnji september znaša 1872,92 evra, oproščena plačila dohodnine, ne pa prispevkov. Še bolj ugodno je obravnavan regres, ki je do tega zneska oproščen plačila prispevkov in dohodnine, ter je bruto izplačilo enako neto izplačilu.

In koliko torej dobijo delavci v žep? V primeru 1000 evrov božičnice prejmejo 779 evrov. V primeru 2000 evrov bruto božičnice pa firma plača 442 evrov prispevkov, od 127,08 razlike do povprečne plače pa plača še dohodnino, torej prejme približno 1537 evrov ali kakšen evro manj.

Lani je božičnico, trinajsto plačo ali nagrado za poslovno uspešnost izplačalo 10.779 podjetij, to je petino manj kot v predkoronskem letu 2019. Skupaj so podjetja za lansko nagrado zaposlenih namenila slabo desetino manj kot leto prej oziroma 270 milijonov evrov. Po zadnjih podatkih SURS je bila v letu 2020 (november in december 2020) povprečna višina izplačil iz naslova uspešnosti poslovanja 716,57 evra (predlani 697,72 evra). Delež zaposlenih, ki so bili lani deležni takšnega izplačila pa je znašal 35,1 odstotka (predlani 39,1 odstotka).

V Energetiki tudi izgubaši, farmacija vedno visoko, v Medisu skoraj 5 tisočakov

Poglejmo v energetiko. V družbi Petrol so zaposlenim, tudi tistim na najemnih prodajnih mestih, že izplačali 1400 evrov bruto nagrade za poslovno uspešnost. V Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) in v Holdingu slovenskih elektrarn bodo oboji decembra zaposlenim namenili po 1000 evrov bruto božičnice. Pri tem je za HSE zanimivo, da so, predvsem zaradi plačevanja dragih okoljskih emisijskih kuponov, še lani imeli 227 milijonov evrov izgube, kateri se verjetno ne bodo mogli izogniti niti letos. V Elektru Maribor so pojasnili, da dogovora s socialnim partnerjem o izplačilu nagrade ob zaključku koledarskega leta v skladu s podjetniško kolektivno pogodbo niso sklenili, zato ne morejo podrobneje odgovoriti na naša vprašanja.

Izrisal: Uroš ŠOŠTARIČ

Po najvišjih izplačilih ob koncu leta slovijo farmacevtske družbe. V novomeški Krki bodo 16. decembra vsem svojim redno zaposlenim v Sloveniji in tudi agencijskim delavcem izplačali 1872,92 evra božičnice. Torej še maksimalni znesek, od katerega ne bo treba plačati dohodnine. V Leku bodo božičnico izplačali dan prej, 15. decembra, in to 1400 evrov bruto. Prejeli jo bodo vsi, ki so bili 30. novembra njihovi redno zaposleni in zaposleni prek agencij, v sorazmernem znesku glede na čas zaposlitve v tem letu. Ob tem obe največji slovenski farmacevtski družbi med letom izplačujeta različne nagrade za uspešnost, v Krki recimo enkrat na pol leta, nazadnje so avgusta pri njih prejeli 86,4 odstotka posameznikove bruto plače tako redno zaposleni kot agencijski delavci. Radodarni so tudi v Medisu, kjer bo vsak zaposleni, kakor že pretekla leta, kot božičnico prejel svojo povprečno plačo. Lani je bila povprečna bruto plača v Medisu 4766 evrov.

Zelo visoke nagrade bo ob koncu leta prejelo blizu 3000 zaposlenih v škofjeloškem LTH Castings - vsi zaposleni bodo prejeli 2250 evrov bruto božičnice. Nezadovoljni niso verjetno niti v visokotehnološkem podjetju Bia Separations iz Ajdovščine, kjer je okrog 100 zaposlenih prejelo 1900 evrov bruto božičnice, ob tem njihovi zaposleni enkrat letno prejmejo variabilni bonus ob doseganju prodajnih ciljev.

Podravska podjetja so zraven

V mariborskem Henklu so že ob izplačilu oktobrske plače kot nagrado ob koncu leta prejeli polovico povprečne bruto plače v Sloveniji ali takratnih 1014 evrov bruto, januarja naj bi okrog 1300 evrov bruto prejeli še v mariborskem Lumarju. Za spoznanje manj - 1283,70 evra bruto ali 1000 evrov neto - bodo prejeli v hoškem Ledinek Engineeringu.

Skupina Perutnina Ptuj bo v decembru zaposlenim izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti. Odločitev o višini bo sprejeta v dogovoru s sindikatom družbe. V Talumu iz Kidričevega je izplačilo za poslovno uspešnost ob koncu leta dogovorjeno s sindikatom. "Predvideno je ob izplačilu plače za november. Višina izplačila bo znana v prihodnjih dneh," pravijo v podjetju.

V Pošti Slovenije in njihovem invalidskem podjetju bodo 20. decembra izplačali poslovno uspešnost. Za to nameravajo porabiti 4,2 milijona evrov. Izplačilo bodo prejeli vsi zaposleni (teh je več kot sedem tisoč), razen članov poslovodstva. Izplačilo bo odvisno od posameznikove evidentirane prisotnosti na delu. V povprečju bo vsak zaposleni prejel nekaj več kot 500 evrov bruto, lani 325 evrov bruto.

Bančništvo? Nova KBM bo 13. decembra vsem sodelavcem izplačala 1000 evrov bruto poslovne uspešnosti na zaposlenega. V NLB pa božičnice in tako imenovane 13. plače ne izplačujejo. Ker pa so rezultati banke letos nadpovprečno dobri, bodo zaposlenim danes izplačali nagrado za poslovno uspešnost. Izplačana bo vsem, s katerimi imajo sklenjeno kolektivno pogodbo in ki bodo na dan izplačila zaposleni v banki, njena višina pa bo odvisna od posameznikove delovne uspešnosti v letu 2021 in njegove prisotnosti na delovnem mestu. Kot vsako leto bodo tudi v Delavski hranilnici v drugi polovici decembra izplačali 13. plačo. Znesek bo enak za vse zaposlene, a še ni določen. Zneska božičnice niso določili niti v zavarovalnicah Triglav in Sava, pri Generaliju pa bo 40 odstotkov bruto plače posameznika.

Tudi prodajalci bodo nagrajeni, nekateri z boni

Kako pa bo pri živilskih trgovcih? Pri Hoferju bodo decembra izplačali 240 evrov bruto nagrade. Ob tem na višino nagrade ne vpliva morebitna odsotnost z dela. Enak znesek, 240 evrov bruto, bodo prejeli zaposleni v Mercatorju. Božičnica bo izplačana 15. decembra v obliki e-bonov. Do božičnice so upravičeni vsi redno zaposleni in agencijski delavci, ki so imeli 30. novembra sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za (ne)določen čas, izjema je poslovodstvo. Boštjan Jager iz podjetja Jagros (trgovine Jager) pa pove, da njihovim zaposlenim nagrado za poslovno uspešnost izplačujejo januarja. "Višine za letos še nismo določili. Običajno to storimo v zadnjih tednih leta, ko se že lahko planirajo končni rezultati poslovanja. Načrtujemo, da bo višina nagrade vsaj takšna kot v preteklem letu, ko je bila 700 evrov neto," pojasni Jager. V Lidlu Slovenija višina nagrade še ni znana, podobno v podjetju Spar Slovenija, a oboji trdijo, da nagrada bo.

Sindikat: Nagrajeni delavci bolj motivirani

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), tako njihova strokovna sodelavka za ekonomsko področje mag. Irena Vidic, so tudi letos delodajalce pozvali, naj delavce nagradijo z dodatnimi izplačili (13. plača, božičnica) iz naslova uspešnosti poslovanja podjetij. "Delodajalci so se v preteklosti izgovarjali, da bi se pogosteje odločali za tovrstna izplačila, če bi bila davčno ugodneje obravnavana in bi delavcem v žepih ostalo več. Spremenjena davčna zakonodaja, ki določa neobdavčen znesek poslovne uspešnosti v višini 100 odstotkov povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji, od katerega se ne plača dohodnina, temveč le prispevki za socialno varnost, velja od leta 2018 in smo jo v ZSSS podprli. Namen davčne razbremenitve je bil spodbuda delodajalcem, da se konec leta pogosteje odločijo za izplačilo poslovne uspešnosti, in tudi, da zaposleni prejmejo izplačilo, ki je v neto znesku višje," spomni Vidičeva.

Izplačila poslovne uspešnosti so odvisna od uspešnosti poslovanja podjetij oziroma doseganja zastavljenih ciljev. "Smotrno je, da podjetja nagradijo zaposlene v maksimalnem znesku v skladu z uspešnostjo poslovanja in izkoristijo ugodnejšo davčno obravnavo tovrstnih izplačil. Pričakujemo pa, da bodo uspešna podjetja izplačala božičnice oziroma 13. plače v maksimalni višini (100 odstotkov povprečne mesečne plače v Sloveniji), od ostalih pa, da bodo nagradili zaposlene v višini, ki je mogoča. Zavedati se je treba, da tudi delavci prispevajo k dobremu poslovanju podjetja, zato je prav, da se jih nagradi, to pa vpliva tudi na motivacijo zaposlenih, zadovoljstvo pri delu in njihovo pripadnost podjetju," še meni Irena Vidic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta