Branislav Rajić, poslanec SMC iz Maribora: "Tviti in druge provokacije so velikokrat pod pasom civilizacijske dostojnosti."

Žana Vertačnik
17.12.2020 05:24
O ideoloških razdorih v vladi Janeza Janše, nemirni stranki Zdravka Počivalška, usodi projekta KUL in pomembnih projektih za domači Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branislav Rajić Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Epidemija kroji dogajanje lokalno in globalno, vrelišču pa se s koncem leta približuje tudi slovenska politika. Kako udobno se počutite v vladi Janeza Janše?

"Odvisno, koga vprašate, v poslanski skupini SMC nas je več in to stopnjo udobja bi lahko označili eni s pet, eni z deset. To je pač vzporedno z vrednotnimi naboji, ki jih vsak od nas nosi pri sebi. Dokler ta vlada dela, pa se počutimo delovno, o udobju niti ni primerno govoriti. Stopnjo udobja močno utesnjuje paradoksalen okvir, navedbe, da je SMC mrtva, mi pa da smo izdajalci in kolaboranti. V isti sapi pa nas opozarjajo, da je razplet političnih dogajanj odvisen skoraj izključno od nas, in nam polagajo na dušo odgovornost, kdo bo v prihodnje vodil vlado. Druščina, ki vse to pričakuje od mrtveca, mora premisliti o razlogih svojih pričakovanj ali doktrino ugotavljanja klinične smrti. Ljudje so večinoma dojeli, da smo iskali konstruktivno rešitev po odločitvi Marjana Šarca, da obupa. Imeli smo motiv, da naredimo nekaj dobrega in izpeljemo nameravane in obljubljene projekte."

Desus Karla Erjavca, s katerim ste napovedali tesnejše sodelovanje, bo danes odločal o odhodu iz koalicije in o tem, da postane tvorni del Koalicije ustavnega loka. Kakšne poteze bo po tem povlekla SMC?

"Zagotovo bo stranka imela zelo resen pogovor na nivoju izvršnega odbora in nato sveta stranke in tudi na nivoju poslanske skupine. Povezovanje z Desusom pa je bilo po mojem razumevanju načrtovano zgolj v luči tega, da smo znotraj te koalicije najbolj sorodni in da bi to pozicijo utrdili ter postali bolj opazni in tehtni, ko gre za težo naših argumentov."

Državni zbor
Robert Balen

Predsednik Zdravko Počivalšek pravi, da je SMC enotna, člane pa po naših informacijah prepričuje z načrtom revitalizacije stranke. Vztraja, da v teh časih niste naklonjeni "rušilnim dejanjem". Pa je on tisti, ki drži vse niti v svojih rokah?

"Niti drži v rokah, kolikor pač pritiče predsedniku politične stranke, ki ima poslance v parlamentu, nič več in nič manj od tega. O zadevah, o katerih bo treba odločati, pa bomo odločali na nivoju poslanske skupine in zagotovo to ne bo zgolj sledenje direktivi. Že po naravi smo liberalna stranka in velikokrat se prerekamo, na koncu pa pridemo do skupne odločitve, ki jo vsi zagovarjamo."

Z Janjo Sluga in Igorjem Zorčičem v javnosti tvorite trojico, ki bi se lahko prva odločila za skok na drugo stran. Kako ste bili vi nagovorjeni k prestopu v KUL?

"Poslanci SMC nismo trio, ampak še vedno oktet in tako se bomo tudi odločali. Nagovori so bili, ampak taki v mimohodu, na hodniku. Ker to vsekakor ni primeren način odločanja o prepomembnih korakih, o tem niti nisem resno razmišljal."

Pod katerimi pogoji bi prestopili v KUL in pod katerimi bi nadaljevali delo v tej koaliciji?

"Ustvarja se mnenje, da je zamenjava vlade edini resen problem v Sloveniji, ampak največja težava je naš spopad z epidemijo. V tej vladi z vsemi ministri delamo dobro in v konstruktivnem dialogu. So pa razhajanja na področju kulturnega resorja in tu imamo največ težav. To razumem kot področje, na katerem se najbolj opazi naše ideološko razlikovanje in v tem vidim nevarnost za nadaljnjo kohabitacijo. Koalicijski partnerji si toleranco SMC kot sredinske stranke zmotno tolmačijo kot prožno pristajanje na ekscese, ampak utegne se zgoditi, da naša elastika ne bo tako trpežna, kot so računali. Problematizirani tviti in druge provokacije pa so velikokrat po moji oceni pod pasom civilizacijske dostojnosti in pomenijo zgolj zapravljanje možnosti, da bi krog ljudi, ki je širši od strankarskih sledilcev, opazil dobro delo te nenavadne koalicijske kombinacije, ki ni pristala na vdajo v težkih časih. Zaradi tega so po nepotrebnem razvrednotili marsikateri pozitivni dosežek, ki smo ga v preteklem času imeli."

Lahko konstruktivna nezaupnica uspe? Bi na glasovanju podprli Karla Erjavca kot mandatarja?

"Težko je napovedati usodo enačbe s toliko neznankami. Ko pa enega izmed svojih dveh kandidatov za mandatarja primerjajo z vegetarijancem na kolinah in ko drugi z očitnimi napori išče podporo šele znotraj svoje poslanske skupine, se mi zastavlja vprašanje, ali je sploh napočil čas za te koline."

Kako odgovarjate na kritike, da je vlada s proračunoma za leti 2021 in 2022 pozabila na štajersko prestolnico in ne upravičuje stališč o nujnosti decentralizacije?

"Te kritike izrekajo samo tisti, ki striktno nominalno berejo proračun. Mi imamo začrtane osrednje projekte, kot so Mariborska knjižnica, južna obvoznica, Zdravstvena postaja Tezno in druge mehke vsebine, tudi nove ideje za letališče Maribor kot logistični center in center krožnega gospodarstva. Je res, da v proračun ni šlo veliko za Maribor, šlo pa je za izboljšave na nivoju celotne države, ampak imam zagotovilo finančnega ministra, da bodo za projekt, kot je Zdravstvena postaja Tezno, sredstva zagotovljena na drugih postavkah, seveda ob primernem sodelovanju občine, ki ima pristojnost za primarno zdravstveno infrastrukturo."

Podoba Center Rotovž 
Medprostor, Arhitekturni Atelje D.o.o.

Bo država zagotovila petdesetodstotni delež za Center Rotovž?

"Predsednik vlade je v tem od javnosti skritem obisku župana Saše Arsenoviča obljubil polovico celotnih sredstev za Center Rotovž. To je veliko denarja in fantastična polovična razbremenitev za Mestno občino Maribor. Zame pa je to zanesljiv znak, da nova knjižnica bo, da bo tudi del nove umetnostne galerije in da bo revitaliziran pomemben del mestnega jedra. To je 12-milijonski vavčer te vlade in jaz ga ne bom spustil iz rok."

Kako tvorno je sodelovanje štajerskih poslancev v Klubu 7, odkar je njegovo vodenje prevzel poslanec SDS Dejan Kaloh?

"Klubsko delo je trenutno zamrlo, predsednik Kluba 7 pa gre skozi fazo prizadevanj za drugačen preboj. Ostali smo povezani in se pogovarjamo o aktualnih zadevah, na koncu pa se slišijo le solo parti, usklajeni z lastno stranko. Opozicijski poslanci so med sprejemanjem proračuna brez posvetovanja znotraj Kluba 7 podali amandmaje z nerealnimi zahtevki, denimo deset milijonov evrov za dvorano Tabor, ki bi lahko bila za ta denar dvakrat zgrajena. Za njih so vedeli, da jih je nemogoče sprejeti, so pa s tem pri ljudeh, ki se ne poglobijo, krepili lastno sliko velikih borcev za Maribor. Na osebnem nivoju pa iz tega ne delamo zamer, vsaj jaz ne, in lahko rečem, da imamo dobre odnose."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta